amvest achtergrond
Amvest Logo

Nieuws

697-170323-c03
21 juli 2017

Amvest wint tender kavel 42A IJburg

Amvest heeft de openbare prijsvraag voor de ontwikkeling van kavel 42A op IJburg gewonnen. De landtong aan de binnenhaven van het Haveneiland neemt een centrale plek in aan de toekomstige IJburgbaai. Naast Amvest dongen ook AM, Synchroon en De Nijs mee in de laatste fase van de tender.

Het plan Jonas, ontworpen door Orange Architects, refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit en gaat over beschutting, geborgenheid en behaaglijkheid. Het ontwerp is ruimtelijk en sculpturaal. Het markante gebouw straalt robuustheid uit. De gevel is bekleed met zwarthout. De houten latten zijn gebrand, wat het hout verduurzaamt en een karakteristiek uiterlijk geeft. De binnenzijde is warm, gastvrij en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven.

In Jonas worden 250 appartementen gerealiseerd, waarvan 40% casco-koop en 60% in het populaire middeldure huursegment. De huurwoningen worden opgenomen in de portefeuille van een van de fondsen van Amvest. In de plint op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen. Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan tevens dienst doen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand.

697-170323-c07De huiskamer
697-170323-c02Het centrale plein

De ruggengraat van Jonas wordt gevormd door de ‘canyon’. Deze bijzondere ruimte verbindt alle programma’s. Overdag is de begane grond publiek toegankelijk. De bewoners van IJburg kunnen koffiedrinken in de ‘huiskamer’ of tot rust komen in ‘het bos’ achter in het gebouw. De rest van het gebouw is alleen toegankelijk voor de bewoners. Vanuit de huiskamer leidt een pad dwars door het gebouw naar het dak met een zonneterras. Verder zijn in het gebouw verschillende gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners opgenomen, zoal een bibliotheek, werkplek en logeerplek. Alle appartementen worden ontsloten via de canyon.

697-170323-c13De canyon

“Sinds het ontstaan van IJburg is Amvest als gebiedsontwikkelaar en belegger betrokken bij deze bijzondere stadswijk. Ik kijk er naar uit om samen met de gemeente Amsterdam met het plan Jonas een volgende stap te zetten in dit unieke stadsdeel.” zegt directeur gebiedsontwikkeling Heleen Aarts van Amvest.

Eric van der Burg, wethouder Grondzaken: “Elk jaar krijgt Amsterdam 11.000 nieuwe bewoners. Voor deze mensen en voor Amsterdammers die willen verhuizen bouwen wij bij. Met Jonas komen wij tegemoet aan deze vraag op een mooie plek in de stad in een bijzonder gebouw.”

Het project zal, als een van de eerste woongebouwen van Nederland, opgeleverd worden met een BREEAM-outstanding certificering. Het Amvest-team bestond uit Orange Architects, SITE Urban Development, ABT, Floor Ziegler en Felixx Landscape Architects.