Almere kiest Amvest om Floriadeterrein te ontwikkelen

24 mei 2018

De gemeente Almere heeft het team van Amvest, Design Erick van Egeraat en Witteveen+Bos aangewezen als exclusieve samenwerkingspartner voor de realisatie van het Floriadeterrein en de Floriadewijk. De keuze voor Amvest is het resultaat van een vorig jaar december uitgeschreven Europese aanbesteding voor het ontwikkelen, financieren, coördineren, realiseren en exploiteren van de Floriade en de woonwijk.

“Het is een uniek plan, dat voorziet in een geheel vernieuwde Floriade en een geheel circulaire woonwijk als mogelijk resultaat”, zegt Wienke Bodewes, algemeen directeur van Amvest. “Als ontwikkelaar en belegger wil Amvest graag investeren in een levendige woonwijk met duurzame sociale en vrijesectorhuur- en koopwoningen, die voor de opening van de Floriade al voor een groot deel klaar is. Om dit in drie jaar te realiseren wordt een hele opgave. Ons plan laat niet alleen zien wat mogelijk is, maar we willen het ook realiseren.”

Amvest met haar adviseurs Design Erick van Egeraat en Witteveen+Bos Raadgevend Ingenieurs, werd verkozen boven de teams van Dura Vermeer/Arcadis en PD Ontwikkeling/Lola Landscape Architects/ARUP. De gemeente Almere stelde een ambitieus programma op voor de Floriade en de nieuwe stadswijk die op het terrein moet verrijzen, waarbij duurzaam, circulair én innovatief de sleutelwoorden zijn.

“Het project is een geweldige uitdaging”, zegt architect Erick van Egeraat. “Het is een fantastische locatie. We willen er een volledig groene stadswijk realiseren. Er is enorm veel kennis over het maken van  energieneutrale woningen en circulair bouwen. Ook fossielvrije mobiliteit vernieuwt zich wereldwijd heel snel. Al die ideeën en ambities moeten op elkaar afgestemd worden. We hebben een fantastisch team, dit moet lukken.”

De Floriade 2022 en de Floriadewijk zullen zich ook onderscheiden door essentiële innovaties. Matthew Marshall van Witteveen+Bos: “In onze benadering gaat de wijk veel energie opwekken.

Naast zonnepanelen op de gebouwen komen er zeer waarschijnlijk ook zonnevelden. De wijk wordt alleen toegankelijk voor emissievrije auto’s. Daarnaast hebben we de nodige ideeën over een iBackbone en istreets, die een grote rol gaan spelen in het beheren en delen van alle technologie in de nieuwe woonwijk.”

In de komende vier maanden zullen de plannen nader worden uitgewerkt. De definitieve ontwikkelingsovereenkomst wordt naar verwachting dit najaar getekend.

Impressies Floriadewijk