Amvest levert Jonas’ op: een markant gebouw met vernieuwend woonconcept

8 mei 2023

Amvest heeft het woongebouw Jonas’ in Amsterdam opgeleverd. Jonas’ is een bijzonder en duurzaam gebouw met 273 woningen en een scala aan publieke en gemeenschappelijke voorzieningen, gelegen aan de haven van IJburg. Jonas’ versterkt de sociale cohesie door ontmoetingen te stimuleren tussen bewoners en buurtgenoten en fungeert zo als het kloppende hart van IJburg. Daarnaast krijgt Jonas’ het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding.

De naam Jonas’ refereert aan het verhaal van Jonas en de Walvis. Dat staat voor avontuur, maar ook voor beschutting en geborgenheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer en duurzaam gebouw met de ‘canyon’ als warm hart en een woonconcept dat focust op verbinding. Zo ontstaat binnen de muren van Jonas’ een echte community met een buurtfunctie door de vele publieke en gemeenschappelijke ruimtes. Hier kunnen bewoners en buurtgenoten elkaar ontmoeten en samen activiteiten organiseren. Jonas’ is het boegbeeld voor een nieuwe manier van wonen: bewust, duurzaam en sociale interactie.

De 273 woningen bestaan uit 190 middenhuurwoningen en 83 koopwoningen, variërend van compacte appartementen tot vrij indeelbare lofts. Het Amvest Residential Core Fund neemt de 190 huurwoningen in portefeuille. Jonas’ vormt het sluitstuk van de ontwikkelingen rondom de centraal gelegen haven van IJburg.

 

Jonas’ stimuleert ontmoetingen

Bij Jonas’ is iedereen welkom en het gebouw kent inmiddels een grote diversiteit aan bewoners. Zij kiezen bewust voor het collectieve concept en delen dezelfde waarden op het gebied van duurzaamheid en sociale interactie. De huurappartementen zijn relatief klein, maar hebben veel wooncomfort dankzij de vele gemeenschappelijke voorzieningen; ontspanningsruimte, werkruimte, twee logeerkamers, een gezamenlijke huiskamer met koffiebar, de canyon met bergpad, de bospatio, het dakstrand met rooftop-bar, deelauto’s en een filmzaal.

Het thuisgevoel wordt versterkt door de aanwezigheid van community managers, die het aanspreekpunt voor de bewoners zijn. Zij organiseren regelmatig events voor de bewoners van Jonas’ en de buurt, maar bewoners kunnen ook zelf activiteiten initiëren.

 

Jonas’ fungeert als het kloppende hart van IJburg en heeft de buurt ook veel te bieden. Het groene plein met een waterspeelplek is de ontmoetingsplek voor de buurt en biedt ruimte voor allerlei activiteiten en evenementen, zoals een foodtruckfestival of een Sinterklaasintocht. De houten rots aan de voorkant van het gebouw, precies op de plek waar het de wind kan opvangen op het plein, doet naast toegang tot de ondergrondse parkeergarage ook dienst als multifunctionele tribune bij evenementen. De commerciële ruimtes in de plint krijgen, net als de gemeenschappelijke woonkamer van Jonas’, een invulling die iets toevoegt aan de buurt.

“Wij zijn erg trots op de oplevering van Jonas’. Het complex valt op door het bijzondere ontwerp en de verscheidenheid aan functies die een impuls geven aan de groei van IJburg. De vele gedeelde voorzieningen en het community-concept zijn onderdeel van een vernieuwend woonconcept, waardoor wij aan veel bewoners een fijn thuis kunnen bieden. De woongebouwen naast Jonas’, waaronder IJland en Havenmeester, die ook in eigendom van Amvest zijn, profiteren mee van de sociale mogelijkheden van Jonas’. Dit sluit aan bij onze visie als gebiedsbelegger. We willen meerwaarde bieden aan onze huurders én aan de omgeving.” aldus Heleen Aarts, CEO Amvest.

Hoge mate van duurzaamheid

Jonas’ krijgt het hoogst haalbare certificaat op het gebied van duurzaamheid en innovatie; het ‘BREEAM-Outstanding ontwerp- en oplevercertificaat’. Naast het oplevercertificaat is ook het ‘BREEAM-Outstanding In Use certificaat’ aangevraagd voor de huurwoningen. Dit zie je terug in het materiaalgebruik, maar bijvoorbeeld ook in de keuzes voor het dagelijks onderhoud van het gebouw.

Jonas’ is voorzien van moderne technisch duurzame voorzieningen en technologieën. Het gebouw heeft een energie-efficiënt installatieontwerp, daarnaast wordt het grootste gedeelte van het energieverbruik opgewekt door een groot aantal zonnepanelen op het dak. De duurzame energie wordt onder andere ingezet voor de installaties en de verlichting.

Door de lage temperatuur verwarming en koeling op basis van het warmtenet, wordt behaaglijkheid en energiezuinigheid gecombineerd. De koude bron maakt gebruik van het aangrenzende water door middel van Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO).

Naast de toekomstbestendige energievoorziening, is ook ingezet op het reduceren van het materiaalgebruik en hergebruik bij het toepassen van grondstoffen. De milieu-impact van materialen was een belangrijk selectiemiddel en gedurende het proces is de inzet van diverse grondstoffen meerdere malen heroverwogen.

Ook tijdens de uitvoering was er veel aandacht voor duurzaamheid. Het bouwafval is in zeven recyclebare stromen gescheiden. Met duurzame materiaalkeuzes is de milieu-impact verder verlaagd. Zo is al het hout voor Jonas’ FSC-gecertificeerd en is het CSC-GOLD-gecertificeerde betonmortel lokaal ingekocht.

De duurzaamheid blijft niet beperkt tot het gebouw. Op het dak en in de direct aansluitende buitenruimten, worden veel maatregelen genomen om lokale flora en fauna te verwelkomen. Andere maatregelen ten gunste van de lokale biodiversiteit zijn minder zichtbaar, zoals de stortstenen in het water en de vogelkasten in de dakrand. Deze maatregelen zorgen ervoor dat ook vissen en vogels een plek hebben op dit gedeelte van IJburg.

 

Ontwerp en landschap

De architectuur van Jonas’ is bijzonder. Van buiten is het gebouw markant en robuust. Het gebouw creëert met zijn onregelmatige gevelopeningen een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. Het landschap van Jonas’ is volledig verweven met de architectuur en vormt met de aaneenschakeling van binnen- en buitenkamers een integraal onderdeel van het ontwerp. Het gebouw is niet van steen, maar bekleed met 3.300m2 donkergekleurd zink. Daarmee is Jonas’ net even anders.

Maar de echte verrassing van Jonas zit aan de binnenkant; deze is gastvrij en warm. Het interieur geeft een surrealistisch gevoel door de gebouwhoge binnenruimte, voorzien van een glasdak, dat volledig is afgewerkt met houten lamellen. Deze spectaculaire ruimte roept de associatie op met een canyon. Deze spectaculaire ruimte is de ruggengraat van het gebouw en vormt de ontsluiting van de appartementen en verbindt de levendige plint – met horeca, kantoren, filmzaal en gemeenschappelijke huiskamer – met de rest van het gebouw.

Vanuit de caynon loop je door naar de bospatio, een rustige en intieme plek die doet denken aan een schaduwrijk bos. Vanaf de eerste verdieping leidt een ‘bergpad’ dwars door het gebouw naar het Dakstrand. Een laagje water dat hier over het glasdak boven de canyon stroomt geeft een aangename beleving van deze buitenruimte en zorgt voor koeling van het glas en de canyon in de zomer. Bovendien is vanaf de begane grond een bijzondere schittering van het glazen dak te zien.

“Het ruimtelijke concept van Jonas’ is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen werden gebouwd; een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, dat daarmee de belangrijkste drager van het gebouw wordt. Hierdoor kunnen grote uithollingen, zoals de canyon of de bospatio, in het bouwvolume gemaakt worden, waarbij het gevraagde woningprogramma in de ‘huid’ van het gebouw zit.” Jeroen Schipper en Patrick Meijers, partners Orange Architects.

Jonas’ is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. De realisatie is gedaan door Ballast Nedam West.

Bekijk op deze pagina meer achtergrondinformatie en beeldmateriaal