BAM Wonen verduurzaamt 92 appartementen voor Amvest

10 september 2021

BAM Wonen heeft in opdracht van Amvest, huurappartementen verduurzaamd. Het gaat om 92 appartementen aan de Anne Franklaan, Elisabethgaarde en Dorotheagaarde in Bussum-Zuid. De appartementen, van in totaal zes wooncomplexen, zijn van energielabel E naar energielabel A gegaan. Voor de bewoners resulteert dat in meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Verduurzamings- en onderhoudsmaatregelen

De verduurzamingsmaatregelen bestonden uit het plaatsen van hoogwaardige dakisolatie en isolatie tegen de bergingsplafonds. Alle kozijnen zijn voorzien van HR++ glas en de woningen hebben nieuwe, geïsoleerde voordeuren gekregen. Elk appartement is uitgerust met 10 pv-panelen; in totaal liggen er 920 pv-panelen op de zes wooncomplexen. De onderhoudswerkzaamheden die BAM Wonen gelijktijdig met de verduurzaming heeft verricht, bestonden uit onder meer schilderwerk en reiniging van zowel metselwerk als balkon- en galerijvloeren. Tot slot heeft BAM op de kopgevels permanente nestkasten voor vleermuizen geplaatst.

De verduurzaming resulteert in een jaarlijkse gasreductie van ongeveer 25.750 m3 gas en een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot van 48.668 kg. De bijbehorende NOx-besparing van 20,6 kg staat gelijk aan 289 autoritten van Utrecht naar Parijs en weer terug.

Circulair verduurzamen

In Bussum zijn onder meer de vervangen voordeuren en oude hemelwaterafvoeren afgevoerd voor hoogwaardig hergebruik of recycling. En voorafgaand aan haar werkzaamheden initieerde BAM in samenwerking met de lokale kringloopwinkel een opruimdag voor de bewoners.

‘Dit wooncomplex van Amvest ligt pal naast natuurgebied Bussumerheide. Het is dan ook mooi om te zien dat we in ons bouwteam bij de verduurzaming ook circulaire en natuurinclusieve ambities hebben gecombineerd voor een groen gebouw in een groene omgeving’, aldus Anouk Mulder, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Bouwteam

In het bouwteam van Amvest en BAM Wonen participeerden Wilcke Vastgoed Management (bouwdirectie) en MVGM (beheerder).

Het bouwteam voor het verduurzaamde wooncomplex. Van links naar rechts staan op de foto: Loe Debruyn (technisch manager Amvest), Anouk Mulder (projectleider BAM Wonen), Justin Kwisthout (technisch manager Amvest), Marlies Vocking (asset manager Amvest), Roy Wilcke (Wilcke Vastgoed Management), Mandy Booijink (werkvoorbereider BAM Wonen), Sophie van Straaten (accountmanager MVGM ), Marcel Kolle (uitvoerder BAM Wonen), Hidde Egberts (technisch manager MVGM) en Iris van Trigt (assistent uitvoerder BAM Wonen).