Cruquius wint NEPROM-prijs 2024

16 mei 2024

Cruquius Amsterdam heeft de NEPROM-prijs van 2024 gewonnen. Tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch maakte juryvoorzitter Josja van der Veer de winnaar vanmiddag bekend. Cruquius is een samenwerking van Gemeente Amsterdam en Amvest, die een voormalig havengebied hebben getransformeerd tot bruisende woonwijk.

De prijs, die voor de tiende keer werd toegekend, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd.

Volgens de jury is er in alle opzichten een samenhangend woonmilieu ontstaan, op een plek die daarvoor niet uitnodigde tot een bezoek: “Amvest laat met de transformatie van dit gebied zien dat zowel de bestaande als de nieuwe gebouwen, de openbare ruimte als de voorzieningen veel aandacht krijgen. Naast de hardware speelt de software – hoe leven mensen (en dieren) samen in een gebied – een zeer belangrijke rol.”

Over Cruquius

Het gebied, dat ooit het kloppende hart van het havengebied was, is nu getransformeerd tot een levendige woonomgeving. Hier geniet je van het beste van twee werelden: de rust van een goed ontwikkeld woongebied en de nabijheid van het bruisende stadscentrum, slechts tien minuten fietsen verderop. Alle benodigde voorzieningen zijn al op hun plek, wat Cruquius een ideale locatie maakt voor diegenen die op zoek zijn naar een nieuw thuis in Amsterdam. Het project omvat zowel nieuwbouw als het b​ehoud van historische panden, waar wonen, werken en recreëren samenkomen.

De juryleden

De jury van de NEPROM-prijs 2024 bestaat uit voorzitter Josja van der Veer (directeur Ruimte & Duurzaamheid, gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Maria Piels (architect, Inbo), Denise Notenboom (directeur Rabo Real Estate Finance), Jan Kleine (directeur bureau PAU, namens gemeente Groningen, winnaar NEPROM-prijs 2021), Marcel Schipper (directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Nederland, winnaar NEPROM-prijs 2021) en Jan Theo van der Beek (ontwikkelingsmanager MWPO, winnaar NEPROM-prijs 2021).

De NEPROM-prijs

NEPROM heeft zich toegewijd aan het bevorderen van sterke partnerschappen tussen overheden, ontwikkelaars en andere marktpartijen om de ontwikkeling van locaties naar een hoger niveau te tillen. Voor deze editie bundelt NEPROM haar krachten met Rabo Real Estate Finance.