OLIEFABRIEK INSULINDE KRIJGT TWEEDE LEVEN ALS HART VAN CRUQUIUS

18 oktober 2018

Aan de Cruquiusweg 83D in Amsterdam is het markante hoofdkantoor annex woonhuis van NV Oliefabrieken Insulinde herbouwd naar het origineel uit 1919. Het gebouw maakt deel uit van een ensemble van industriële gebouwen dat ontwikkelaar en belegger Amvest een tweede leven geeft als het levendige en groene hart van het woon- en werkgebied Cruquius. Donderdag 18 oktober onthulden dagelijks bestuurder Ivar Manuel van Stadsdeel Oost en Heleen Aarts, algemeen directeur van Amvest, het originele tegeltableau van Huisje Insulinde.

Exotisch verleden

De NV Oliefabrieken Insulinde produceerde in Nederland-Indië kokosolie die van 1913 tot 1922 vanuit het plaatsje Banyuwangi op Java naar het Cruquiuseiland aan de Amsterdamse Entrepothaven werd verscheept. Vanuit een pompengebouw werd de spijsolie hier uit schepen voor opslag overgeheveld naar een ketelhuis. De verdere distributie naar margarinefabrikanten werd geregeld vanuit ‘Huisje Insulinde’, het hoofdkantoor annex woonhuis. Het gebrek aan spijsoliën in de Eerste Wereldoorlog leidde tot een stormachtige opkomst van het bedrijf met een eigen vloot en vestigingen in Amsterdam, New York en San Francisco. Mede door het plotse overlijden van oprichter Boudewijn Streefland ging het bedrijf na acht jaren in 1922 echter al weer ten onder.

 

Nieuwe bestemming voor industriële gebouwen

Voorafgaand aan de ontwikkeling bleken de gebouwen bij inspectie ernstig verzakt en vervallen. Toch zagen erfgoedorganisaties, particulieren, gemeente Amsterdam en de nieuwe eigenaar Amvest de waarde van de gebouwen in. Er werd besloten de panden te renoveren of te herbouwen zodat zij met nieuwe bedrijvigheid weer kunnen stralen als levendig hart van de gebiedsontwikkeling Cruquius. In Huisje Insulinde is nu een brouwerij met café van Bruut Bier gevestigd. Het pompengebouw en ketelhuis worden momenteel gerenoveerd en krijgen een publieke functie. Rond de gebouwen wordt een park met speelplek ingericht.

Verspreid over het Cruquiuseiland behoudt of herbouwt Amvest negen gebouwen uit de industriële geschiedenis. Ze krijgen een nieuwe bestemming voor wonen, creatieve bedrijvigheid, horeca en kleinschalige detailhandel. Er is daarbij veel aandacht voor detail. Zo blijft door het tegeltableau van ‘NV Oliefabrieken Insulinde’ het exotische verleden van de kokosolieoverslag aanwezig.

Cruquiusgebied

Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Het verouderde bedrijventerrein transformeert tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water. Gevarieerde architectuur wordt afgewisseld met gerestaureerde historische gebouwen. Er is veel aandacht voor groen, biodiversiteit en duurzaamheid. De komende jaren realiseert Amvest hier voor eigen rekening en risico circa 1.500 woningen. Zie www.cruquius.nl.