'Ontwikkelen in stedelijk gebied blijft uitdagend'

10 juli 2018

De vastgoedmarkt is altijd in beweging. We vragen Thijs van Gelder van PGGM naar de laatste ontwikkelingen, maar ook naar zijn visie op slim investeren en het project Cruquius. “Er ontstaat een prachtige mix van wonen, bereikbaarheid én werkgelegenheid.”

PGGM opereert wereldwijd. “Een goed netwerk van lokale partners is dan essentieel”, legt Van Gelder, investment director bij deze belegger, uit. Amvest is zo’n partner. “Het is erg belangrijk om lokale partijen aan boord te hebben, want zij hebben kennis van de markt en de juiste plaatselijke contacten. Ze weten ook alles van de wet- en regelgeving in de regio. Het zijn onze ogen en oren en via hen houden wij de controle.”

Samen met deze lokale partners kijkt Van Gelder naar trends. Lokaal en wereldwijd. “We zien twee belangrijke ontwikkelingen, namelijk de trek naar de stad en de hogere levensverwachting. Daardoor neemt de woonbehoefte toe en verandert de vraag naar kleinere gelijkvloerse appartementen in een stedelijke omgeving. Logisch, want in de stad zijn de voorzieningen om de hoek, maar is de ruimte schaars. Daarom spelen wij als belegger in op de wens van bewoners en gemeentes om betaalbare wooneenheden te creëren voor een grotere groep mensen. Een groep die graag in de stad wil blijven wonen en werken.”

CO₂ reductie

PGGM vindt bewonerstevredenheid dan ook heel belangrijk. En wanneer zijn bewoners tevreden? Als er goede leefomstandigheden zijn, ook voor de lange termijn. “We blijven investeren in solitaire panden, maar we hebben een voorkeur voor complete plannen waar een intelligent stedenbouwkundigplan aan ten grondslag ligt.”

Cruquius is een voorbeeld waar dit goed gelukt is. “In een zorgvuldig planontwerp wordt rekening gehouden met onder meer de ecologische omstandigheden van de buurt. Zo wordt in de wijk CO₂-uitstoot sterk gereduceerd door de woningen aan te sluiten volgens de laatste WKO-technieken.”

Mix van voorzieningen

Maar dat is niet het enige waar op gelet wordt. “Ontwikkelen in stedelijk gebied blijft uitdagend. De bereikbaarheid is vaak lastig, want de ruimte is beperkt. Wanneer goed wordt nagedacht over de ontsluiting in de wijk, slimme woningontwerpen om vierkante meters te benutten en er een juiste mix van voorzieningen ontstaat, zal de bewonerstevredenheid ook toenemen. Zo maakt horeca bijvoorbeeld een omgeving een stuk gezelliger. En wanneer mensen ergens fijn wonen, komt de investering ook beter tot zijn recht.”

Van Gelder vindt dat er in Cruquius goed is nagedacht over die mix van wonen, horeca en werkgelegenheid. “Amvest heeft er zelfs haar eigen hoofdkantoor en er komt een brasserie in het kantoor. Er is veel aandacht voor groen en voorzieningen.”

 

De toekomst

Toen Amvest Cruquius oppakte, gaf de gemeente Amsterdam geen boekwerk met regels voor de ontwikkeling, maar slechts één A4’tje met richtlijnen. Dat is PGGM ook opgevallen. “Dat de gemeente Amsterdam dit durfde met een ontwikkelaar geeft aan dat de relatie tussen die twee goed zit. Door continu overleg is het gelukt om beide belangen tot hun recht te laten komen. Dat gaf ons ook veel vertrouwen om in Cruquius te investeren.”

Voor PGGM zijn rendement en diversificatie de redenen om te beleggen in vastgoed, maar met een beperkt risico. Gaat dat in de toekomst ook nog lukken? Want hoe ziet de vastgoedontwikkeling er in de toekomst eigenlijk uit volgens Van Gelder? “Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling wordt nog belangrijker voor een stad om haar aantrekkingskracht te behouden. Voor de bewoners is een goed leefklimaat essentieel. Wonen is veel meer dan alleen het aantal vierkante meters. Een goede ontsluiting, de juiste mix van voorzieningen, aandacht voor de natuur en wooncomfort zullen het succes bepalen van toekomstige gebiedsontwikkelingen.”