De Zalmhaven

Rotterdam

De Zalmhaven is de nieuwe blikvanger aan de Rotterdamse skyline. Met 215 meter wordt dit de hoogste woontoren van de Benelux. Twee flankerende torens vormen een visuele trap naar het lager gelegen Scheepvaartkwartier. Voor dit ambitieuze project is veel aandacht besteed aan de relatie met de omgeving en de levendigheid op maaiveldniveau.

Projectdetails

 • Stad

  Rotterdam

 • Locatie

  Scheepvaartkwartier, Gedempte Zalmhaven

 • Programma

  452 appartementen (koop en huur), 33 eengezinswoningen (koop), 1380 m2 kantoren, 950 m2 horeca en voorzieningen, 456 parkeerplaatsen, 35 motoropstelplaatsen

 • Periode

  2018 – 2022

 • Ontwikkelaar

  Zalmhaven CV, een samenwerking tussen Amvest en AM

 • Architecten

  Dam & Partners Architecten (high rise), Kaan Architecten (mid rise)

 • Website

  De Zalmhaven

EEN METROPOOL TUSSEN DE WOLKEN

De Zalmhaven omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee gebouwen van 70 meter hoog. Het project omvat zowel koop- als huurwoningen. In de hoge toren komen circa 256 appartementen, kantoren, een café en een restaurant op de 57e verdieping. In de midrise, die deels aan het nieuw in te richten park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden circa 196 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd. De eerste woningen worden in 2022 opgeleverd. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een restaurant met uitzicht over Rotterdam. Het plan versterkt nadrukkelijk de woonfunctie van de Rotterdamse binnenstad. Amvest neemt alle 200 vrije sector huurwoningen op in de investeringsportefeuille van één van haar klanten.

EEN INNERCITY HOTSPOT EN EEN PLEK OM THUIS TE ZIJN

Uitgangspunt van de ontwerpen is dat de onderste verdiepingen van de verschillende gebouwen levendigheid toevoegen aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint de voordeuren van de stadswoningen en de entrees van de appartementen, naast de entrees van kantoren en commerciële voorzieningen. De terrassen en balkons worden aan de straat- en parkzijde gerealiseerd met prachtig uitzicht over haven en stad. De stijl van de architectuur en het karakter van het gebouw sluiten aan op de bestaande bebouwing van het gebied. Dit alles versterkt de levendigheid en beleving van het gebied aan de Houtlaan en de Gedempte Zalmhaven. De hoge toren werkt bovendien als verbindend element tussen het Scheepvaartkwartier en de Kop van Zuid. Zo wordt een brug geslagen tussen de noord- en zuidzijde van de stad.

Twee internationaal bekende Nederlandse architectenbureaus werken aan dit project. De hoge toren is een ontwerp van Diederik Dam van Dam & Partners Architecten. De lagere woongebouwen zijn ontworpen door Kees Kaan van KAAN Architecten.

PLANNING

 • Officiële start bouw: 25 oktober 2018
 • Sloop huidig gebouw: T/m december 2018
 • Start verkoop: eind november 2018
 • Oplevering: medio 2022