Duin

Almere

DUIN is een bijzondere ontwikkeling op een fantastische plek. Direct aan het IJmeer, met zicht op Amsterdam, wordt een uniek stuk stad gemaakt in een nieuw duinlandschap. Met echte duinen tot wel 10 meter hoog, bossen en stranden. Met een jachthaven en een levendig centrumgebied met appartementen, winkels, restaurants etc. Volop ruimte dus om te wonen, ondernemen en recreëren.

Projectdetails

 • Stad

  Almere

 • Locatie

  Direct aan het IJmeer in de kustzone van Almere Poort

 • Programma

  Circa 3.000 woningen en 100.000 m2 commercieel vastgoed

 • Periode

  2013 - 2025

 • Ontwikkelaar

  Amvest

 • Urban design

  BVR Adviseurs

 • Architecten

  ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Groosman Architecten, Van Bergen Kolpa Architecten, Klunder Architecten

 • Website

  www.duin.nl

Plan DUIN: de Vinex voorbij

Leven aan het strand. Wie droomt er niet van? Een droom die echter voor weinig Nederlanders uitkomt. Toen Amvest voor een gebied in Almere nabij het Almeerderstrand met het plan DUIN kwam, was het enthousiasme dan ook groot. En de uitdaging ook: het omtoveren van een natte polder naar een overtuigend duin­landschap. Dat was in 2008. Inmiddels is er een uniek gebied ontstaan dat zeer in trek is. Het plan heeft zich dwars door de crisis heen bewezen. Op zowel stedenbouwkundig, landschappelijk, commercieel en maatschappelijk gebied. En zo werd ‘Leven aan het strand in het hart van Nederland’ plotseling voor iedereen bereikbaar. Het concept van DUIN slaat aan. Nieuwe bewoners zijn enthousiast over het bijzondere duinlandschap met hoogteverschillen, slingerende woonstraten en schelpenpaadjes, de locatie aan het water, dicht bij de A6 en A1. En natuurlijk de hoge kwaliteit van de woningen, de keuzevrijheid en het korte bouwproces.

Vrachtwagens vol zand

Vrachtwagens vol zand uit het IJmeer en Markermeer werden naar het circa 100 hectare grote gebied gebracht. Om stranden en duinen aan te leggen naast de bestaande bossen aan het IJmeer. In dit nieuwe duinlandschap en deels in de bossen realiseert Amvest de komende tien tot vijftien jaar in totaal circa 3.000 woningen, horeca, hotel(s), winkels, zorgvoorzieningen, onderwijs, kantoren, welness en leisure. De duinen vormen de overgang van het achterland naar het strand. De duingebieden worden van elkaar gescheiden door twee bosrijke delen, waar Amvest ook woningen realiseert. Bij heel DUIN geldt dat het landschap leidend is. De ervaring van wonen in de natuur maakt DUIN zo bijzonder. Je hebt er een continue vakantiegevoel.

Leven aan het strand EN IN HET BOS

Elk woningtype is speciaal voor DUIN ontworpen, van een  DUINHuis tot de luxe DUINVilla. De woningen worden gemaakt van natuurlijke materialen en met kleurstellingen die passen bij het duinlandschap. Er is goed nagedacht over flexibiliteit, bergruimte en uitbreidbaarheid. In de bossen worden woningen ontwikkeld met het thema Boomrijk. De woningen precies bij het boslandschap. Zo is het dak als een bladerdak ontworpen, met bladvormige dakpannen in de kleuren van de herfst. De gevel lijkt met zijn dikke, grove steen op de bast van een boom. Verderop bij de Duinhal, het Duinplein en de jachthaven, komt het stedelijke deel van DUIN. Hier komen comfortabele en moderne appartementen in de gebouwen Valencia en San Fransisco, met een uniek uitzicht over het IJmeer. Bovendien komen hier de winkels, horeca, hotels, wellness en zorgvoorzieningen die nodig zijn in een multifunctionele wijk. Een groot aantal van de vrije sector huurappartementen is eigendom van het Amvest Residential Core Fund. Zo blijven wij lang verbonden met het gebied.

Neprom-prijs voor locatieontwikkeling

In 2017 won Amvest met ZuiderDUIN de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling. De jury was onder de indruk van de sterke identiteit van ZuiderDUIN en het onderscheidende woonmilieu. “Het landschap als ultieme drager voor de ontwikkeling, met respect voor het gegroeide bos in combinatie met een ‘man made’ omgeving die een nieuwe laag toevoegt aan de historische inpoldering. Zo leidt het innovatief en conceptueel denken in een uitbreidingsgebied hier echt tot iets extra’s. De gemeentelijke uitvraag was strak omlijnd, maar liet bewust ook de nodige zaken los. Overheid en markt houden elkaar daarmee langjarig in een ‘positieve houdgreep’. Bovendien zijn toekomstige bewoners nauw bij het project betrokken en als ‘ambassadeur’ ingezet. Vanaf het eerste begin is ingezet op het bouwen van een community”, aldus het juryrapport.

DUIN - Leven aan het strand
DUIN

DUIN: Een uniek stuk stad in

een nieuw duinlandschap

 

Een gebiedsontwikkeling van Amvest