Hortus

Almere

Op het rijke erfgoed van de Floriade wordt een nieuwe, groene stadswijk gebouwd: Hortus. Hier woon en werk je straks op een unieke plek, midden in een arboretum met een groot bos als achtertuin, of aan het prachtige Weerwater.

Projectdetails

 • Stad

  Almere

 • Locatie

  Floriadeterrein, tegenover het stadscentrum, aan de andere kant van het Weerwater en aan weerszijden van de A6

 • Programma

  660 woningen, bestaande uit:

  • 200 koopwoningen
  • 40 vrije kavels
  • 60 middenhuurwoningen
  • 180 vrije sector huurwoningen
  • 120 sociale huurwoningen
  • 40 waterkavels
  • 20 kadewoningen

 • Periode

  2018 – 2026

 • Ontwikkelaar

  Ontwikkelcombinatie Amvest en Dura Vermeer

 • Website

  Hortus.nl

De nieuwe stadswijk Hortus zal ontstaan in het groenrijke erfgoed van de Floriade Expo 2022. Amvest en Dura ontwikkelen de 660 woningen van Hortus met de nieuwste groene technologie en innovaties. Hortus betekent letterlijk tuin en is een verwijzing naar Hortus Botanicus. De te ontwikkelen groene stadswijk wordt ontworpen met een botanische tuin en arboretum (planten- en bomenbibliotheek) als basis. Het is een autoluwe stadswijk aan het Weerwater in Almere, waar energie wordt opgewekt en circulariteit en innovatie centraal staan, zoals het gebruik van zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s en een Smart Thermal Grid systeem voor het verdelen van warmte en koude uit de bodem over meerdere gebouwen.

“Hortus is dé kweektuin op het gebied van duurzaam wonen. Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk de laatste innovaties op het gebied van groene technologie toe te passen. Maar we kijken ook naar de mogelijkheden tot ‘bio-based’ bouwen, waarbij we werken met innovatieve materialen op basis van natuurproducten, zoals bijvoorbeeld houtbouw.” – Peter Krop, Directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed.

Een groene start

Hortus staat voor wonen, werken en verblijven in het overweldigende groen van het arboretum en het bos. Het is een plek van verbinding, waar wonen, natuur en duurzaamheid op een voorbeeldige manier in harmonie met elkaar samengaan. Er komen diverse typen woningen, van rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen, tot vrijstaande woningen en appartementen.

Je woont hier vrij, omringd door de natuur, in energieneutrale of nulopdemeterwoningen, met het centrum van Almere en alle uitvalswegen om de hoek. Het wordt een autoluwe, voetgangersvriendelijke buurt met woningen voor iedereen.

Rust, ruimte en groen krijgen de absolute voorrang. De connectie met bos, groen en water is overduidelijk wanneer je de indeling van bovenaf bekijkt. En wat bovendien bijzonder is: deze woonwijk gaat van start in een weelderig groene setting met haar ruim 1.800 verschillende bomen, planten en bloemen en het Oerbos. Want aan de basis ligt de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022, het perfecte begin voor een groene stadswijk.

Woontoren Flores

Het Amvest Residential Core Fund heeft woontoren Flores opgenomen in haar fonds. Flores is een duurzaam en hoogwaardig afgewerkte woontoren, bestaande uit 60 huurwoningen in het middensegment en 20 vrije sector huurwoningen. De woontoren is het eerste opgeleverde woongebouw van Hortus. De woontoren wordt aangesloten op duurzaam bodemenergiesysteem (Smart Thermal Grid). Ook worden er vele andere energiebesparende zaken toegepast.

“Hortus is dé kweektuin op het gebied van duurzaam wonen" - Peter Krop, Directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed

Ruimte om innovatieve ideeën te laten bloeien

Er is duurzaam nagedacht over het hergebruik van het Floriadeterrein. Vanuit het thema van de expo ‘Growing Green Cities’ is de ontwikkeling van Hortus op deze plek, als groenere, gezondere ‘voorbeeldstad’ voor de toekomst, een mooie en logisch vervolg. Behalve het groen is er ook veel aandacht voor voeding, gezondheid en energie – samen met het living lab de pijlers van het thema ‘Growing Green Cities’ van de gemeente Almere. Zo onderzoeken Amvest en Dura Vermeer systemen die sturen op energiebehoefte en onderlinge uitwisseling. Is het mogelijk om de energie die een huis te veel opwekt te leveren aan een woning waar er juist behoefte is? Dit en nog veel meer innovaties vormen de bouwstenen die bijdragen aan het doel: een duurzame en gezonde stad.

Groenrijk erfgoed

De aanleg van de Floriade en woonwijk in één heeft nog meer bijkomende voordelen. Al vanaf de tekentafel kunnen de infrastructuur van rioleringen, tot wegen, bruggen, kabels en leidingen, maar ook innovaties en voorzieningen voor de toekomstige woonwijk worden ingebouwd. Dit was namelijk niet alleen nodig voor de wereldtentoonstelling, maar ook voor de 660 woningen die er worden gerealiseerd. Dat is één van de redenen dat Amvest dit project in een ontwikkelcombinatie doet met Dura Vermeer, die als bouwer en civiele aannemer. De ambitie: een groene stadswijk met een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit.