Jonas

Amsterdam

Elk jaar krijgt Amsterdam 11.000 nieuwe bewoners. Met Jonas – in de toekomstige IJburgbaai – komt Amvest tegemoet aan de grote woningvraag op een mooie plek aan de rand van de stad in een bijzonder gebouw. Bijzonder aan dit project is het community-gevoel met de publieke en gemeenschappelijke ruimtes. Het project wordt ook opgeleverd met het BREAAM-certificaat.

Projectdetails

  • Stad

    Amsterdam

  • Locatie

    IJburg Haveneiland cira 7.900 m2

  • Programma

    273 huur- en koopwoningen

  • Periode

    2017 - 2021

  • Ontwikkelaar

    Amvest

  • Architecten

    Orange Architects en Felixx Landscape Architects

Jonas en de Walvis

Amvest is al vanaf het ontstaan van IJburg als gebiedsontwikkelaar en belegger betrokken bij deze bijzondere stadswijk. Het project Jonas ligt aan de toekomstige IJburgbaai en refereert aan de legende Jonas en de Walvis. Er zullen uiteindelijk 273 huur- en koopwoningen gerealiseerd worden. De huurwoningen worden opgenomen in het Amvest Residential Core Fund. Het ontwerp staat voor avontuur en intimiteit en gaat over beschutting, geborgenheid en behaaglijkheid. Het ontwerp is ruimtelijk en sculpturaal en het markante gebouw straalt robuustheid uit. De gevel krijgt een bijzondere gevel van zink, dat een karakteristiek uiterlijk geeft. De binnenzijde is warm, gastvrij en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven.

Wonen in Jonas

De ruggengraat van Jonas wordt gevormd door de ‘canyon’. Deze bijzondere ruimte verbindt de functies in de plint: kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Overdag is de begane grond publiek toegankelijk. De bewoners van IJburg kunnen koffiedrinken in de ‘huiskamer’ of tot rust komen in ‘het bos’ achter in het gebouw. De rest van het gebouw is alleen toegankelijk voor de bewoners. Vanuit de huiskamer leidt een pad dwars door het gebouw naar het dak met een zonneterras. Verder zijn in het gebouw verschillende gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners opgenomen, zoal een bibliotheek, werkplek en logeerplek. Alle appartementen worden ontsloten via de canyon.

Ambachtelijk karakter

Jonas geeft vorm aan de thema’s op de locatie; water, kade en maritiem ambacht. Het gebouw met onregelmatige openingen creëert een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. De surrealistische binnenkant is gastvrij en warm en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven. Het ruimtelijk concept hiervoor is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen worden gebouwd.

Duurzaam ontwerp

Jonas wordt als een van de eerste woongebouwen van Nederland opgeleverd met een BREEAM-outstanding certificaat. Dit is het instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe of bestaande gebouwen te meten en te beoordelen. Bij het project is rekening gehouden met het windklimaat in de omgeving van Jonas. Er komt een houten rots aan de voorkant van het gebouw, precies op de plek waar het de wind kan opvangen op het plein. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand. Een gezonde woonomgeving, een energie-efficiënt installatie-ontwerp en duurzaam materiaalgebruik maken van Jonas een duurzaamheidsicoon voor IJburg.

Jonas