Flores

21 oktober 2020

Floriade Expo 2022, gemeente Almere en de ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer, onthullen vandaag de naam en het ontwerp van de woontoren op de Floriade. De woontoren krijgt de naam ‘Flores’ en een bijzonder gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 artistiek is vertaald. Het kunstwerk is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. De eyecatcher vervult tijdens de Floriade Expo diverse commerciële functies om daarna op duurzame wijze omgebouwd te worden tot een woontoren met 80 appartementen.

De toren, naar het ontwerp van Klunder Architecten, weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

 

Icoon

De woontoren vormt het canvas voor het unieke gevelkunstwerk, een creatie van MVRDV, Arttenders en de Vlaamse kunstenares Alex Verhaest. Hiervoor zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt. Het arboretum, de alfabetische planten- en bomencollectie van de botanische namen over het gehele gebied: van Acer in het noordwesten (Utopia) tot Zizyphus in het zuidoosten (De Steiger), is hiervoor artistiek vertaald naar de gevel.

Het gevelkunstwerk dat het toegepaste arboretum in een levendig en kleurrijk panorama weergeeft, maakt de woontoren tot een icoon voor Almere. Voor de gevel wordt een bijzondere productietechniek toegepast door het kunstwerk op een glazen façade te printen. Het panoramische werk met de gevel als canvas blijft ook na de expo als eyecatcher behouden. Meer informatie over het gevelkunstwerk is te vinden op de interactieve website www.sympoiesis.nl.

Woonwijk Hortus

De woontoren komt in de nieuwe groene stadswijk Hortus van de gebiedsontwikkeling Floriade in Almere en wordt na de Floriade Expo 2022 het eerste woongebouw in deze aantrekkelijke en duurzame wijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Hortus maakt gebruik van het arboretum dat de kavels omzoomt en de wijk een overweldigend groen karakter gaat geven.

Kijk hier naar de onthulling van Flores en de toelichting op de woontoren en het gevelkunstwerk.