“Het uitzicht is het mooist van dit appartement”

23 juni 2022

Leny Sluijs (82) is geboren in Groningen en heeft op verschillende plekken in Nederland gewoond, maar is onlangs verhuisd naar het centrum van Lelystad. “Ik vind het niet zo’n punt om op deze leeftijd nog in een nieuwe stad te settelen. Ik kan alles nog zelf en ik ga er graag op uit.”

Kortgeleden woonde Leny nog in Andijk. Na het overlijden van haar tweede man is ze naar Lelystad verhuisd. “Een moeilijke en heftige tijd, maar je moet vooruitkijken. Mijn dochter woont en werkt hier, dus ik kende Lelystad al een beetje.”

Leny had verwacht dat het langer zou duren om een appartement te vinden in deze tijd, maar ze kon al snel verhuizen. “De ruimte van het appartement vond ik meteen geweldig. De woonkamer is licht, de slaapkamer is groot, de badkamer is mooi en er is een apart toilet. Er is een nieuw aanrechtblad geplaatst in de keuken en ook de keukendeuren en de afzuigkap is nieuw. Het ziet er perfect uit.”

Uitzicht op het station

“Ik ben dol op het uitzicht hier”, vertelt Leny. “Iedereen die hier voor het eerst komt, loopt direct door naar het balkon. Ik kijk namelijk uit op het station. Het is een komen een gaan van treinen en bussen. Daar kun je uren naar kijken. Bovendien ligt het balkon op het zuiden en heb ik van half 1 tot ’s avonds 8 uur zon. Dat is heerlijk. Het balkon bestaat uit twee gedeeltes. Je kunt de deur dichtdoen en zo heb je een overdekte ruimte waar je bijvoorbeeld je was zou kunnen drogen. Dat is nog eens handig.”

Midden in het centrum

Wonen in het centrum is fijn, vindt Leny. “Ik kan alles lopend doen en mijn auto parkeer ik tegenover het complex in de parkeergarage. Ondanks dat je midden in de stad woont, hoor je niks. Ik zet zelfs de deur meestal open voor wat rumoer; ik hou niet van stilte.” Een vriendin heeft Leny direct wegwijs gemaakt in de stad met de fiets. “Handig, want toen wist ik meteen waar de dokter en de apotheek zat.”

Sociaal leven

Leny houdt er een sociaal leven op na. Er komen vriendinnen en familieleden koffie drinken en haar vrienden uit Andijk komen ook geregeld langs. “Ik woon nu weer dicht bij mijn dochter en dat vind ik heel fijn. Binnenkort komen al mijn elf kleinkinderen tegelijk op bezoek, daar verheug ik me op.” Ook heeft ze zich weer aangesloten bij een koor in Lelystad. “Ik heb mijn hele leven in koren gezeten, dus ook hier wilde ik dat graag oppakken. Op woensdag doe ik eerst vrijwilligerswerk bij het koor en zing ik met dementerende ouderen en daarna zing ik met mijn eigen groep. Dat geeft me echt voldoening.”

Thuiskomen

De stoel bij het raam is het eerste waar Leny naartoe loopt als ze thuiskomt. “Dat is echt mijn stoel, ik zit daar graag. Met mijn tablet of ik kijk tv. Ik hou van actualiteiten, je moet wel een beetje bijblijven op deze leeftijd! Overdag ga ik altijd even naar buiten. Een stukje lopen, of ik rij ergens naartoe. Ik begin me steeds meer thuis te voelen hier. Als ik nu de deur opendoe, denk ik: goh, ik ben weer lekker in mijn eigen appartement.”