Wienke Bodewes ontvangt ULI NL Award 2018

25 mei 2018

De ULI NL Award is dit jaar uitgereikt aan Wienke Bodewes (65), directeur bij Amvest. Bodewes krijgt deze prijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland.

Wienke Bodewes heeft een grote staat van dienst opgebouwd bij onder andere woningcorporatie Ymere en ontwikkelend belegger Amvest. De jury onder leiding van Patrick Kanters (APG) is onder de indruk van de persoon Bodewes. “Wienke Bodewes is bevlogen, heeft kennis van zaken, oneindige energie en lef. Hij is een originele denker met een bijdrage aan het maatschappelijk debat zoals recent bij de discussie over de voorraad maatschappelijk woningen in Amsterdam. Bijzonder aan Bodewes is dat hij is naast excellent leiderschap binnen zijn discipline ook in staat is anderen daarbuiten te inspireren”.

Achtergrond Bodewes

Bodewes volgde een studie Stedenbouw aan de TU Delft en ging daarna aan de slag bij de gemeente Rotterdam in diverse functies. Van 1995 tot 2007 werkte hij bij woningcorporatie Ymere waar hij de ontwikkelingsdochter oprichtte en toetrad tot de raad van Bestuur. Sinds 2007 is Bodewes algemeen directeur van Amvest waar hij dit jaar afscheid neemt. In die tijd zijn een aantal prachtige voorbeelden van excellente gebiedsontwikkeling gestart zoals: Almere Duin, op Strijp R in Eindhoven en Cruquius Amsterdam Oost. Duurzame ontwikkelingen van urbane gebieden in florerende gemeenschappen. Typische Bodewes vingerafdrukken. Daarnaast heeft hij Amvest als ontwikkelende belegger vakkundig door de diepe crisis geloodst. Ook de grote (her)ontwikkeling van het oude Shell Complex op Overhoeks Amsterdam komt nu onder zijn leiding op gang. Van 2010 en 2016 was hij bovendien voorzitter van de NEPROM, de belangenbehartiger voor ontwikkelend Nederland waar hij tijdens de crisis thema’s agendeerde als integriteit en duurzaamheid.

Reacties

Bodewes is blij met de ULI NL Award: ” Ik fiets graag in heuvelachtig landschap. Als je dan eindelijk met veel pijn bovenaan de helling komt zie je de volgende al weer liggen. Dat is gebiedsontwikkeling. Veel hobbels en valkuilen over een lange periode. En veel, heel veel partijen die relevant zijn voor het succes van een proces. Het is daarom extra mooi als projecten lukken zoals Almere Duin en Amsterdam Cruquius. De ULI award is daar een mooie uiting van en is de prijs die ik graag had willen hebben! Hou dus vast aan je visie, ook in moeilijke tijden!”

Bob van der Zande (Chair ULI NL): “Wienke is altijd een zeer zichtbare vertegenwoordiger vanuit de Nederlandse investeerders geweest, aanspreekpunt voor ministers, maar ook voor buitenlandse marktpartijen. Door zijn ervaring aan de publieke én private kant is hij in staat geweest om steeds bruggen te slaan om complexe situaties op te lossen”