Backer+Rueb

Breda

Op het voormalige fabrieksterrein van Backer+Rueb aan de Speelhuislaan in Breda komt een levendige stadsbuurt. Amvest heeft in nauw overleg met de gemeente Breda een stedenbouwkundig ontwerp gemaakt voor dit gebied in het nieuwe stadsdeel CrossMark. Het idee is om naast kleinschalige woon- en werkgebieden ook enkele grote openbare ruimtes te maken. Zo wordt het groen aan de Speelhuislaan doorgetrokken, krijgt de Belcrumhaven een ruime kade met terrassen en komt er een park aan de Mark. Eén fabriekshal wordt publieke passage, geschikt voor exposities en bijeenkomsten.

Projectdetails

  • Stad

    Breda

  • Locatie

    Aan de Speelhuislaan en het water van rivier de Mark

  • Programma

    • Circa 500 koop en – huurwoningen in alle prijsklassen
    • Circa 10.000 m2 commerciële ruimte

  • Periode

    2018-2030

  • Ontwikkelaar

    Amvest

  • Urban design

    Rijnboutt

  • Architecten

    Defesche van den Putte, Bedaux de Brouwer, Houben Van Mierlo

  • Website

    www.backerenrueb.nl

Het voormalige bedrijfsterrein van Metaalbedrijf Breda, ook bekend als Backer en Rueb, ligt aan de Belcrum-haven. Uit de tijd dat de machinefabriek werk bood aan 1.400 mensen resteren nog vier grote hallen. Een van deze hallen krijgt een publieke functie en in de andere hallen en het kantoorpand komen woningen en bedrijfsruimten, zodat deze iconen de industriële geschiedenis levend houden.

Zo is de grootste hal straks de drager van het plan die gebruikt zal worden als een openbaar toegankelijke passage richting het water met daarin een losstaand horeca paviljoen. In deze hal kunnen bijvoorbeeld exposities en evenementen plaatsvinden, maar deze kan ook gebruikt worden voor spontane activiteiten vanuit buurtbewoners.

Levendige en autoluwe stadsbuurt

Het industriële terrein van zo’n 4,5 hectare verandert de komende jaren in een levendige stadsbuurt met ongeveer 500 woningen en ruimte voor bedrijvigheid en recreatie. Er komt een gevarieerde bebouwing van twee tot tien bouwlagen. Stadswoningen staan schouder aan schouder met appartementen en werkgebouwen. De woningen zijn heel divers: van sociale, middenhuur en vrije sector huurappartementen tot koopappartementen en grondgebonden stadswoningen.

Het wordt een plek waar iedereen zich thuis voelt. De buurt krijgt een industriële uitstraling. Tussen de Speelhuislaan en de kade van de Belcrumhaven komt een slentergebied met straatjes en groene binnenhoven. Aan de Mark komt een park voor ontspanning, sport en spel en bij de kade komen terrassen.

Er wordt gekeken hoe het gebied zo duurzaam mogelijk en klimaatadaptief ingericht kan worden, waarbij aandacht is voor energiezuinige woningen.

Duurzaam en groen

Het gebied krijgt naast een industriële uitstraling ook een zo groen mogelijke uitstraling. Doordat het parkeren ondergronds wordt gerealiseerd kan een autoluw gebied worden gecreëerd en kan er zo min mogelijk verharding realiseren. Daarnaast wordt ingezet op het stimuleren van het gebruiken van de fiets, deelauto’s en OV.

Daarnaast wordt er gekeken hoe het gebied zo duurzaam mogelijk en klimaatadaptief ingericht kan worden, waarbij aandacht is voor energiezuinige woningen, het voorkomen van hittestress, water- en droogtebestendigheid en biodiversiteit.

Participatie

Al vanaf de start van het project is er samen met een groep mensen uit de omgeving en de stad Breda nagedacht over invulling van het plan en de gewenste kernwaarden. Het vormen van een community is één van deze kernwaarden. Hiervoor wordt een community concept ingezet, waarbij bewoners gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke voorzieningen, deel kunnen nemen aan activiteiten georganiseerd door een community manager op de locatie en een community app.

Planning

Het bestemmingsplan is recent vastgesteld door de gemeente en na de zomer wordt bekend of deze onherroepelijk is. Daarnaast wordt er gewerkt aan de afronding van het ontwerp voor de openbare ruimte, de voorbereidingen voor het bouwrijp maken en is er een definitief ontwerp uitgewerkt voor de eerste fase met woningen en bedrijfsruimten. De verwachting is dat in 2024 de bouw van de eerste fase gestart wordt en de eerste woningen en bedrijfsruimten worden dan naar verwachting in 2026 opgeleverd.

Creative district

In en om het gebied is op dit moment al veel creativiteit aanwezig, bijvoorbeeld op het gebied van theatervoorstellingen en creatieve bedrijven. Deze creativiteit wordt nog verder versterkt en de ambitie is om hier het Creative District van Breda te maken. Dat betekent dat de uitwerking van de openbare ruimte, de architectuur van de gebouwen, de bedrijven die zich vestigen en de evenementen die er plaatsvinden een bijdrage moeten leveren aan het vormgeven van het Creative District.

Het oude kantoor huisvest op dit moment al een interessante combinatie van creatieve bedrijven en dienstverleners die ook een plek kunnen krijgen in de nieuwe situatie. In de grote Backer+Rueb-hal is BRACK met een tijdelijke pop-up bar gevestigd en zij zullen in de nieuwe situatie naar een andere hal verhuizen. Zij organiseren regelmatig evenementen, maar ook vinden er af en toe activiteiten van andere partijen in de hal en in de buitenruimte plaats. Dit maakt dat het gebied nu al interessant is voor Breda en omgeving en weet iedereen straks deze plek als fijn woon- en verblijfgebied te vinden!