Arnhem/Renkum
De Hes is een voor Nederland uniek gebied dat wordt gekenmerkt door weelderige natuur in de nabijheid van stedelijk leven. De ambitie is om hier een divers woon-werkgebied van te maken. Met de bouw van circa 400 woningen wordt een deel van de regionale woningbouwopgave gerealiseerd. Behoud en versterking van de landschappelijke kwaliteiten is hierbij leidend.
Arnhem/Renkum
2018-2028
Amvest
Zones Urbaines Sensibles (ZUS)
Alleen al de ligging in twee gemeenten maakt het project uniek en sluit aan bij de woningbouwopgave voor de regio en de ambities zoals radicaal vergroenen en betaalbaar wonen van de gemeente Arnhem en gemeente Renkum. De ontwikkeling concentreert zich rond de Slijpbeek.
In totaal komen er ongeveer 400 woningen, waarvan 280 in de Gemeente Arnhem en 120 op de Hes. De helft van alle woningen valt in het betaalbare segment. In de gemeente Arnhem wordt 30% sociale huur woningen gerealiseerd en in de gemeente Renkum komt 25% sociale huur.
Langs deze beek was ter hoogte van de Klingelbeekseweg ooit een watermolen, De Hesch geheten. De naam van het gebied komt van deze molen.
Het landschap van De Hes met vele hoogteverschillen (natuurlijk en gemaakt) vormt de basis voor een in Nederland uniek woon-/werkgebied. Het landschap is hierin met recht de baas: alle bebouwing, infrastructuur en zelfs het parkeren is zodanig ontworpen, dat het landschap altijd leidend is.
De opgave voor de ontwikkeling van ‘Park de Hes’ is dan ook tweeledig: het ontwerpen van een robuust, klimaatadaptief en biodivers landschap als drager en daarnaast het zorgvuldig ontwerpen van gebouwen te gast in dit landschap. We voegen er wonen, werken en publieke en wijkgerichte functies toe, zodat dit landschap meer beleefbaar en geactiveerd wordt voor bewoners én bezoekers.
Op de Hes creëren we woon-werkclusters die zich voegen naar de natuur. Er komen woon-werkwoningen, , gezinswoningen en appartementen van diverse groottes. De woningen staan volop in het landschap en hebben de natuur als voor- en achtertuin.
In De Hes komen verschillende parkeeroplossingen en deze worden zorgvuldig ingepast, waarbij het landschap centraal blijft staan. De wens is om ook deelmobiliteit in te zetten om een extra bijdrage te leveren aan het behouden van het groene karakter.
De Hes wordt beter doorwaadbaar door fiets- en wandelpaden voor de buurt en heeft een “publiek” hart waar onder het genot van een drankje een fijne verblijfsruimte ontstaat. Doordat er sprake is van een diversiteit aan woningen en er ruimte is voor werken, kunst, horeca en zorg is er echt sprake van een levendige wijk. “Komen om te blijven” is een belangrijke drijfveer voor Amvest als gebiedsontwikkelaar en -belegger. Dit betekent, dat “onze” gebieden een toegevoegde waarde moeten hebben voor de buurt en huidige en toekomstige bewoners een fijn thuis geven. Op logische plekken zijn daarom samenkomst ruimten en functies ontworpen om interactie en ontmoeting tussen de toekomstige bewoners en andere bezoekers te faciliteren.