Amsterdam
SPOT Amsterdam is hét nieuwe woongebied in Amstel III in Amsterdam Zuidoost. SPOT staat voor Superior Plan of Transformation. Het landschap aan beide zijden van de Hogehilweg in Amsterdam Zuidoost werd gekenmerkt door kantoren. Dit gebied wordt getransformeerd tot SPOT: een levendige, gemengde stadswijk om te wonen, werken en recreëren. SPOT maakt als voorloper een belangrijk deel uit van de momenteel grootste gebiedstransformatie van Amsterdam, Amstel III.
Amsterdam
Hogehilweg in Zuidoost
2018 – 2025
COD, DUQER
Kaan Architecten (masterplan)
SPOT bestaat uit zeven in hoogte variërende woontorens, direct aan het Hondsrugpark gelegen. Er is een divers aanbod van 1.090 koop- en huurwoningen in de sociale-, middenhuur en vrije sectorhuur prijsklassen. Als bewoner in SPOT woon je in een levendige omgeving waar gewerkt wordt. Ook komen er allerlei voorzieningen, zoals sport, winkels, een supermarkt, kinderdagverblijf, school, een fietsbar en verschillende horecazaken. SPOT is zeer duurzaam bereikbaar met OV en heeft enorm veel fietsparkeerplaatsen.
Amvest investeert voor SPOT actief in community management. Een community manager op locatie en een community-app ondersteunen onderlinge contacten waardoor er samen activiteiten ondernomen kunnen worden. Daarnaast wil Amvest haar bewoners zo goed mogelijk faciliteren met aanvullende services zoals pakketboxen, internet en deelmobiliteit.
CEO Heleen Aarts: “We zijn trots dat we met SPOT bijdragen aan de transitie van dit gebied. De woningen en voorzieningen nemen wij voor de lange termijn in portefeuille voor a.s.r. Hiermee creëren wij een vitale, toekomstige community voor de bewoners. Wij zullen de inwoners van Zuidoost als eerste aanmoedigen om zich in te schrijven voor deze woningen. Zo helpen wij ervoor te zorgen dat Amsterdam een dynamische stad blijft, met ruimte voor iedereen.”
SPOT ligt in de nieuwe stadsbuurt Hondsrugpark tussen de ArenA en IKEA, dat onderdeel is van de nieuwe stadswijk Amstel III in Amsterdam-Zuidoost. In Hondsrugpark komen circa 5.000 woningen, 50.000 m² werkplekken en voorzieningen en 13.000 m² park die het Hondsrugpark tot een levendige buurt maken. Samen met ontwikkelaars en verhuurders in het gebied is de stichting Hondsrugpark opgericht om het gebied gezamenlijk beter op de kaart te zetten. De andere deelnemers in Stichting Hondsrugpark zijn: Wonam, Vastint, Certitudo Capital, COD/Duqer, Great Grey Investments, Orange Capital Partners, Eigen Haard, De Alliantie en B-Right Urban Living. Hoe de stadsbuurt Hondsrugpark zal gaan veranderen is nu al goed zichtbaar in een digitale maquette, die via hondsrugpark.nl te bekijken is.
Initiatiefnemers COD en DOQUR hebben met de gemeente Amsterdam de plannen vormgegeven. Amvest heeft zich in een vroeg stadium gecommitteerd tot de beslissende afname van 820 huurwoningen voor a.s.r., waarvan 110 sociale huurwoningen, 525 huurwoningen in het middensegment en 185 huurwoningen in het vrije sector segment, het gehele commerciële programma en alle parkeergarages. Er komen daarnaast 270 koopwoningen.
De bouw is gestart. De opleveringen vinden naar verwachting plaats tussen eind 2024 tot eind 2025. Het Masterplan is van KAAN Architecten en de gebouwen zijn door verschillende architecten ontworpen.