5 VRAGEN AAN LOES DRIESSEN - VOORZITTER ULI NEDERLAND

26 april 2019

Op 22 mei is het jaarcongres van ULI Nederland. Maar wat is de ULI eigenlijk en waarom zou je naar het jaarcongres gaan? We vragen het aan Loes Driessen, portfoliomanager separate accounts bij Amvest en tevens voorzitter van ULI Nederland.

Wat is ULI eigenlijk?

“ULI staat voor Urban Land Institute en is een internationaal netwerk dat – door kennis te delen – zorgvuldig om wil gaan met de ruimte die we hebben in de wereld. Op die manier werken we gezamenlijk aan een fijne leefomgeving voor in de toekomst. Dus komen bij ULI grensoverschrijdende thema’s aan bod, zoals infrastructuur, duurzaamheid, inclusieve steden of technologie. Leden van ULI zijn onder andere projectontwikkelaars, architecten, bouwers, gemeentemedewerkers en een heleboel anderen. Allemaal mensen die vorm geven aan de stad. Wereldwijd zijn er ongeveer veertigduizend leden. In Nederland is het netwerk aan het groeien.”

Wat maakt ULI anders dan andere brancheverenigingen zoals IVBN of NEPROM?

“De IVBN en NEPROM – waarin Amvest ook actief is – zijn opgezet met het idee dat investeerders of projectontwikkelaars elkaar onderling goed kunnen vinden, kennis delen en samenwerken met overheden en andere partijen. Dat is hartstikke belangrijk. Bij ULI zijn de deelnemers niet alleen ontwikkelaars of investeerders, maar ook architecten, en stedenbouwkundigen. Combineer dat met een internationale focus en dan zie je een duidelijk verschil.”

Vastgoed is toch vooral een lokaal onderwerp?

“Zeker, maar dat betekent niet dat we internationaal niet van elkaar kunnen leren. Infrastructuur is bijvoorbeeld een onderwerp waar we in Nederland, maar ook internationaal mee worstelen. Misschien kunnen we dan leren van een toepassing in UK of Wenen?”

Waarom past ULI goed bij Amvest?

 

“Amvest komt om te blijven. We investeren voor de lange termijn in woongebieden en hebben er dan ook belang bij dat deze gebieden ook over 20 jaar prettige plekken zijn om te wonen. Die ambitie heeft ULI ook. Dus daarin versterkt het ons.”

En 22 mei het jaarcongres van ULI Nederland?

“Yes! Overdag hebben we in Rotterdam een interessant congres met internationale sprekers. Onze keynote spreker, Peter Calthorpe, maakte zeer recent nog – in een interview in National Geographic’s april editie “De onstuitbare stad” – het belang duidelijk van goede stedelijke planning in een tijd van verstedelijking. Verder zoeken we de grenzen op van geijkte thema’s, denk aan maatschappelijk rendement versus financieel rendement. ’s Avonds wordt de ULI AWARD uitgereikt. Inschrijven om bij het event te zijn kan nog, via deze link.