Met de overname van de Utrechtse Fondsen Vastgoed CV (UFCV) heeft het Amvest Residential Core Fund (ARC Fund) 1.350 hoogwaardige woningen en vier nieuwe investeerders erbij. Een bijzondere transactie, die niet over één nacht ijs ging. Mark Nieuwenbroek, Manager Investor Relations, was een belangrijke spil bij de overname en vertelt wat de transactie zo bijzonder maakt.
“We zien regelmatig dat fondsen hun portefeuilles willen verjongen en woningen op de markt brengen”, vertelt Mark. “Maar dit zijn meestal niet de woningen die goed in het ARC Fund passen. Hiervoor zijn we op zoek naar jonge woningen, in het middensegment, gelegen in en rondom de vier grote steden van de Randstad. Deze hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig en er is veel vraag naar.” Maar dit type kwalitatief hoogwaardige woningen komt, vanwege de populariteit, zeker niet dagelijks op de markt. Tot de portefeuille van de UFCV beschikbaar kwam.”
De vrije sector huurwoningen van de UFCV bleken perfect aan te sluiten bij het ARC Fund. “Sterker nog, deze woningen in bijvoorbeeld Wateringse Veld in Den Haag en Leidsche Rijn in Utrecht zijn nog net even wat jonger dan die in de bestaande portefeuille. En nog duurzamer bovendien, want de UFCV behaalde van alle Nederlandse woningportefeuilles de hoogste score in de Global Real Estate Sustainability Benchmark van 2018. Het was dus niet alleen een perfecte match voor ons fonds, maar met toevoeging van de 1.350 nieuwe woningen is de portefeuille zelfs nog verder verjongd en verduurzaamd.”
Toen de UFCV vlak voor kerst jongstleden de gehele woningportefeuille aanbood, was het zaak om snel te schakelen met de stakeholders. In februari moest er immers al een bod liggen. Zij zagen gelukkig meteen de kansen die de acquisitie bood. “Het was de kwaliteit van de woningen die de doorslag gaf. Alle metertjes sloegen meteen positief uit. Bovendien past de aankoop goed bij de recent afgeronde strategische update van het ARC Fund. We richten ons namelijk niet meer alleen op woningen in de kernen van de vier grote steden, maar kijken nu ook steeds meer naar de nabije omgeving van deze steden.” Na de tweede biedingsronden voerde de UFCV exclusief gesprekken met Amvest en 1 juli was de transactie daar. Vier van de vijf pensioenfondsen achter de UFCV zijn nu aandeelhouders van het ARC Fund, het vijfde pensioenfonds was al aandeelhouder en heeft zijn belang uitgebreid. In totaal telt het fonds nu 24 investeerders en bevat de portefeuille nu ruim tienduizend woningen. “De vijf pensioenfondsen passen uitstekend bij ons. En zij hebben ook voor ons gekozen omdat het ARC Fund een interessante pijplijn heeft.”
Mark heeft het traject als fantastisch ervaren. Met zijn researchachtergrond bij het Economisch Instituut voor de Bouw en Amvest maakt hij sinds 2014 deel uit van Investment Management. Hij is bijvoorbeeld vaak betrokken bij het bekijken en begeleiden van kandidaat investeerders die willen toetreden tot het ARC Fund. Het beviel hem daardoor prima om de acquisitie van de UFCV als procesmanager te begeleiden en het aanspreekpunt te zijn voor de verkopers. “De druk was constant hoog. De deadlines zijn namelijk heel krap en daarvoor moest iedereen op één lijn zitten. We moesten niet alleen een goed bod neerleggen, maar ook zorgen dat dit uitstekend in elkaar zat. Dat vroeg om behoorlijk wat organisatie, maar ik ben er trots op hoe we als team hebben gefunctioneerd. In die periode werkte ik heel nauw samen met veel collega’s en onze adviseurs om het plan zo sterk mogelijk te maken. In dat proces was ik echt de spin in het web. Als aanspreekpunt voor de verschillende partijen kon ik ervoor zorgen dat de processen zo soepel mogelijk verliepen. Met als belangrijkste resultaat dat ons doel werd behaald: we hebben de portefeuille aan ons fonds kunnen toevoegen op de manier die het beste bij ons past.”