ALMERE EN AMVEST TEKENEN VOOR FLORIADE

20 december 2018

Vandaag is de handtekening gezet onder de Ontwikkelingsovereenkomst Floriade door Franc Weerwind, burgemeester van Almere, Floriade-wethouder Loes Ypma, Dennis van Vugt, CFO Amvest, en Heleen Aarts, CEO van Amvest. Daarmee heeft de gemeente een krachtige motor aan boord gehaald om te starten met de werkzaamheden voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022.

een bijzondere gebiedsontwikkeling

Over drie en een half jaar zal het floriadeterrein worden omgetoverd in een prachtig kleurrijk gebied met bomen en bloemenpracht, waar 2 miljoen bezoekers worden verwacht. Het terrein ligt tegenover het stadscentrum van Almere, aan de andere kant van het Weerwater. Het is een bijzondere gebiedsontwikkeling, omdat normaal gesproken een terrein helemaal plat gaat, daarna worden huizen gebouwd en ten slotte wordt het groen geplant. Op het Floriadeterrein is echter uitgegaan van alle bomen die er staan, zijn inmiddels 700 bomen extra geplant en wordt hierna pas gebouwd. Dat is complex en mede daarom werkt Amvest samen voor de realisatie met een partner die veel ervaring heeft (ook met eerdere Floriades), namelijk Dura Vermeer.

Vanaf begin 2019 zullen de drie partijen beginnen met de eerste werkzaamheden, gebaseerd op het Definitief Ontwikkelingsplan dat onlangs door een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Almere is vastgesteld. Dit plan geeft de handvatten voor de realisatie van het arboretum, het vastgoed, verkeerswegen als ook de innovaties die in het gebied een plek moeten krijgen. Floriade-wethouder Loes Ypma is uitermate tevreden over de overeenkomst: “Het is een belangrijke mijlpaal voor de wereldexpo en de groene en gezonde stadswijk die we hier bouwen. Hiermee toont Almere lef en zet het zichzelf nog meer op de kaart. Het past mooi bij Almere dat gebouwd is op idealen en klaar is voor de toekomst.”

Krachtige motor

Er komt nu een krachtige motor bij die een forse impuls gaat geven aan het proces. Zo investeert Amvest uiteindelijk 300 miljoen in het gebied. Ook Heleen Aarts, CEO van Amvest, is content met de ondertekening. Zij kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking. “Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars voor de lange termijn in gebieden en huurwoningen. De ontwikkeling van de Floriadewijk past heel goed bij onze doelstellingen. Het thema ‘Growing Green Cities’ van de Floriade en de nieuwe stadswijk voor Almere passen uitstekend bij de onderwerpen waar wij als Amvest graag mee bezig zijn: goede woongebieden maken waar duurzaamheid, natuur, gezondheid en welzijn een belangrijke rol spelen.”

Met de ontwikkelingsovereenkomst zal ook de gunning in het kader van de aanbesteding aan Amvest worden verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos en architectenbureau met Erick Van Egeraat. Voor de realisatie van de ontwikkeling van het Floriadeterrein en de latere stadswijk heeft Amvest Dura Vermeer aan zich gebonden.

groene stad van de toekomst

Al tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zal het Floriadeterrein een beeld geven van de Groene Stad van de Toekomst. Talloze innovaties op het gebied van duurzame energie, gezonde voeding, groen en gezondheid krijgen een plaats. Dit zal met name in de voorziene iStreets het geval zijn, waarin ook het Rijk actief participeert. De bomen- en plantenbibliotheek, arboretum, met bomen en planten waarvan de botanische naam begint met een A in het noordwesten en bomen en planten met een Z in het zuidoosten wordt het visitekaartje van de autoluwe wijk. Mogelijk komt de wijk ook in aanmerking voor het predicaat botanische tuin. Een brug aan de noordzijde van het terrein zal het Floriadeterrein en de toekomstige stadswijk verbinden met de Filmwijk.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade opent haar deuren op 28 april 2022 in Almere op de zuidelijke oever van het Weerwater.