"ALS ONTWIKKELINGSMANAGER ZORG IK DAT HET GEHEEL KLOPT"

7 september 2020

Ze heeft altijd al interesse in architectuur en nieuwe wijken gehad. De functie van ontwikkelingsmanager bij Amvest is Laura van der Sluijs dan ook op haar lijf geschreven. “Organiseren zit in mijn bloed, een karaktereigenschap die goed van pas komt in mijn werk.”

Het enthousiasme van Laura van der Sluijs (27) over vastgoed- en gebiedsontwikkeling is aanstekelijk. Die passie is niet uit de lucht komen vallen. “Mijn interesse in architectuur en stedelijke gebiedsontwikkeling werd op jonge leeftijd al aangewakkerd toen ik samen met mijn ouders en twee broers veel steden bezocht. Die belangstelling is in de loop der jaren alleen maar toegenomen.”

Gastenhuizen in de steden

Voor Laura was al vroeg duidelijk dat Bouwmanagement en Vastgoed ‘haar’ studie moest worden. Afstuderen deed ze bij de gemeente Amsterdam. Daar startte Laura ook met haar eerste baan als assistent bouwmanager en hield ze zich bezig met maatschappelijk vastgoed. “Die vier jaar bij de gemeente Amsterdam was een boeiende en leerzame tijd, waarin ik veel te weten ben gekomen over de gemeentelijke werkwijze. Toen ik toe was aan een volgende stap in mijn carrière, solliciteerde ik bij Amvest. Bij het solliciteren heb ik aangegeven dat ik naast gebiedsontwikkeling ook graag aan de slag wilde in het zorgvastgoed. Dit, omdat ik juist voor deze specifieke doelgroep een fijne woonplek wil realiseren en ontwikkelen. Een woonplek waarbij de bewoners onderdeel uit blijven maken van de samenleving.”

Laura werkt sinds haar start bij Amvest aan Gastenhuizen in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. “Je ziet dit soort woongroepen steeds minder vaak in steden, terwijl daar natuurlijk ook mensen met dementie wonen. Amvest wil de schaarste in de steden verhelpen door hier Gastenhuizen te ontwikkelen. De eerste stedelijke variant wordt binnenkort gerealiseerd in een van onze eigen gebiedsontwikkelingen. Daarnaast ben ik ook betrokken bij de ontwikkeling van een concept voor lichte zorgwoningen voor Amvest.”

Cruquius

Behalve in zorgvastgoed is Laura ook actief met de ontwikkeling van woningen. Een voorbeeld hiervan is Kavel 1.6 in het gebied Cruquius in Amsterdam-Oost. Hier komen 81 woningen en een grote commerciële ruimte. Laura vertelt: “Dit zijn onder andere 29 grondgebonden woningen en 52 kleine woonstudio’s, met een efficiënte wooninrichting. Een mooie aanvulling op de appartementen en stadswoningen die je al in Cruquius vindt. Dit gaat enorm veel diversiteit opleveren en dat maakt Cruquius een extra interessant gebied.”

Afgelopen april is Laura ook nog eens gestart met het Ketelhuis, ook op Cruquius. Het gebouw wordt verbouwd tot verkoopcentrum van Amvest voor de projecten in de Metropoolregio Amsterdam. Behalve als ontwikkelingsmanager kijkt Laura hier ook meer mee op detailniveau, bijvoorbeeld naar het interieur. Naar verwachting gaan in september de deuren open. “De tijdsdruk is hoog en dat vraagt om veel sturing. Snel handelen is een vereiste om de planning te halen. De snelheid maakt het project extra dynamisch”, vertelt Laura. “Het is ten opzichte van andere projecten niet groot, maar er moeten snel beslissingen worden gemaakt en dit vraagt om een andere manier van aansturen. Dit maakt het niet minder leuk, in tegendeel. Het is soms net alsof ik mijn eigen huis aan het verbouwen ben”, vertelt Laura enthousiast.

Nooit saai

Het is niet verrassend dat – met zoveel verschillende projecten – geen werkdag van Laura hetzelfde is. “Ik ben een ochtendmens en vind het fijn om de dag vroeg te beginnen. Rond half 8 bekijk ik, met een kop thee binnen handbereik, mijn mail. Om 8 uur begin ik met de eerste ontwerpteams. Vaak ga ik daarna op pad voor acquisitiegesprekken. Dan ga op bezoek bij gemeentes om te kijken of er potentiële locaties voor de Gastenhuizen zijn binnen die gemeente. Hiervoor rijd ik het hele land door. Verder ga ik vaak op locatiebezoek. Cruquius bezoek ik op de fiets, omdat ik dichtbij woon. Zit ik weer achter mijn bureau? Dan werk ik verder aan de uitwerking van nieuwe woonconcepten met mijn collega’s of beoordeel ik de geschiktheid van locaties voor het Gastenhuis. Tussendoor bel ik en stem ik dingen af voor verschillende lopende projecten. Ik spreek met architecten, aannemers, maar ook met ambtenaren. Als ontwikkelingsmanager zorg ik ervoor dat het geheel klopt. Organiseren zit in mijn bloed, een karaktereigenschap die goed van pas komt in mijn werk.”

Zien hoe gezinnen wonen in de woningen die je samen met het ontwerpteam hebt bedacht, geeft mij de meeste voldoening

Overal inspiratie

Laura’s fascinatie voor gebouwen en architectuur stopt niet bij haar werk. Dit komt ook terug in haar hobby voor fotografie. Ze gaat graag samen met haar vriendinnen en haar camera op stedentrip. “In de steden zie ik ook veel gebouwen en gebieden die ontwikkeld worden. Ik kijk veel omhoog en om mij heen. Je weet maar nooit wanneer je inspiratie vindt.” Nog een andere hobby van Laura is Formule 1. Ze heeft al een aantal races bijgewoond in Monaco. “Het is indrukwekkend om te zien hoe zo’n race midden in de stad georganiseerd wordt. Mijn organisatorshart gaat daar sneller van kloppen”.

Waar Laura enorm naar uitkijkt? Haar eerste project dat ze af kan zien. “Het lijkt mij geweldig om te zien hoe de woningen van de projecten straks in gebruik worden genomen. Zien hoe gezinnen wonen in de woningen die je samen met het ontwerpteam hebt bedacht, geeft mij de meeste voldoening.”