Amvest brengt verduurzaming woningportefeuille in hogere versnelling

6 september 2018

Amvest start nog dit najaar met het plaatsen van zonnepanelen op 2.600 eengezinswoningen uit haar woningportefeuilles. Met deze zonnepanelen wordt naar verwachting een totaal opwekvermogen van ruim 5,6 miljoen kWh per jaar gerealiseerd en daarmee wordt 3,6 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen. Ter vergelijk: dat is evenveel als het compensatievermogen van 180.000 bomen in een jaar. Amvest werkt hiervoor samen met Sungevity.

Geen huurverhoging in ruil voor zonnestroom

“Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we vaart maken met een verregaande renovatie van de bestaande woningvoorraad”, aldus Wim Wensing, Chief Investment Officer bij Amvest. “In 2050 is nog 70% van de huidige woningvoorraad in gebruik. Het energiezuiniger maken van bestaande huurwoningen is een grote uitdaging, maar levert per geïnvesteerde euro een flinke milieuwinst op. Samenwerken met huurders is de sleutel tot succes”. Amvest vraagt geen huurverhoging in ruil voor de plaatsing van de zonnepanelen. “Zo krijg je het sneller voor elkaar en het past in onze visie: investeringen in duurzaamheid betalen zich op termijn terug in de waarde van het vastgoed. Onze huurders profiteren direct van een lagere energierekening. Hierdoor krijgen we bewoners op een positieve manier mee en krijg je een vliegwieleffect.”

Naar toekomstbestendige woningen

Amvest laat het niet bij dit project. “We brengen het verduurzamen van onze woningen in een hogere versnelling”, zegt Wim Wensing. In 2016 startte Amvest op grote schaal met het integraal renoveren van huurwoningen. Woningen met een gemiddeld energielabel D maken vrijwel altijd een labelsprong naar A. Inmiddels zijn ruim 700 woningen verduurzaamd. De voordelen zijn legio: meer wooncomfort, een besparing op de woonlasten, het is beter voor het milieu en de woningen worden natuurlijk ook meer waard. Amvest beperkt zich daarbij niet tot isoleren, zonnepanelen en energiezuinige installaties. Een gezond en veilig binnenklimaat is minstens zo belangrijk.

Samen slimmer verduurzamen

Amvest wil ook een beter begrip krijgen van het effect van diverse verduurzamingsmaatregelen. Daarom monitort Amvest de opbrengsten en het verbruik van energie. Dat geeft waardevolle informatie over het effect van verduurzamingsmaatregelen. Gebruikers zien ook direct wat ze met de zonnepanelen opwekken en verbruiken. Dat zorgt voor de echte verandering. Huurders gaan bewuster om met energie. Zo kunnen we slimmer verduurzamen, samen met huurders.

Amvest heeft Sungevity gekozen als partner mede vanwege hun aandacht voor een klantgerichte benadering richting huurders.