AMVEST START BOUW JONAS IN AMSTERDAM

5 december 2019

Op 4 december is Amvest, samen met bouwer Sprangers, gestart met de bouw van Jonas op IJburg in Amsterdam. Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid van Amsterdam Marieke van Doorninck en Amvest CEO Heleen Aarts, hebben samen de symbolische startbouwhandeling verricht. Al fietsend wekte zij “de walvis” uit de legende van Jonas in het water tot leven.

Amvest heeft met de tender van de gemeente Amsterdam meegedaan, omdat Amvest vanaf het ontstaan van IJburg als gebiedsontwikkelaar en belegger betrokken is bij deze bijzondere stadswijk. Jonas vormt het sluitstuk van de centraal op IJburg gelegen haven van IJburg. Dit bijzondere en duurzame woongebouw wordt het kloppende hart van de wijk. Dit project is gericht op een- en tweepersoonshuishoudens, die veel willen delen en ondernemen. Het wordt een community, met publieke en gemeenschappelijke ruimtes. Jonas ligt aan de toekomstige IJburgbaai en refereert aan de legende Jonas en de walvis. Er zullen uiteindelijk 190 huurwoningen in het middensegment worden gerealiseerd. Ook worden er 83 koopwoningen gerealiseerd, variërend van compacte appartementen tot lofts. Daarbij is er veel ruimte voor eigen invulling. Het Amvest Residential Core Fund neemt 190 huurwoningen in belegging.

 

BREEAM-outstanding

Jonas heeft als tweede woongebouw in Nederland een BREEAM outstanding ontwerpcertificaat ontvangen, het hoogst mogelijke duurzaamheidslabel. De score van 95,47% is een bijzonder hoge BREAAM score voor een woongebouw. Duurzaamheid zit doorvlochten door het hele ontwerp. Het gebouw wordt voorzien van zonnepanelen en een koudeopslagbron. In het water voor de deur wordt een mosselrif geïnstalleerd, die het water zuivert. Het pand wordt voorzien van 3-voudig glas. Het regenwater wordt opgevangen en opnieuw gebruikt als spoelwater. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en een waterspeelplek. Een gezonde woonomgeving, een energie-efficiënt installatie-ontwerp en de toepassing van duurzame bouwmaterialen maken van Jonas een duurzaamheidsicoon voor IJburg. Dit bijzondere resultaat heeft Amvest samen met ABT, Sprangers Bouwbedrijf, Orange Architects, Felixx Landscape Architects & Planners en SITE urban development gerealiseerd.

Jonas bevordert de ontmoeting

Jonas wordt een community, een plek waar mensen elkaar kennen, ontmoeten en zich thuis voelen. Dat is belangrijk, want individualisering en daarmee eenzaamheid is een groeiend probleem. Het geheim van Jonas is dat dit gebouw actief de ontmoeting tussen mensen bevordert, bijvoorbeeld door gemeenschappelijke ruimtes en gezamenlijke activiteiten. Het thuisgevoel wordt versterkt door de aanwezigheid van een community manager, het gezicht van het complex en centraal aanspreekpunt voor de bewoners. Iemand die je welkom heet bij binnenkomst, je een prettige dag wenst als je weggaat en allerlei zaken voor je kan regelen.

 

De werelden van Jonas brengen de community tot leven

De architectuur van Jonas is bijzonder. Van buiten is het gebouw markant en robuust. De verrassing zit vooral in de binnenkant. De ruggengraat van Jonas wordt gevormd door de canyon, een ‘verkeersruimte’ met daaraan gelegen woningen en commerciële functies. Deze spectaculaire ruimte vormt de ontsluiting van de appartementen en verbindt de levendige plint met kantoren, horeca, filmzaal en gemeenschappelijke huiskamer. Vanuit de huiskamer leidt een pad dwars door het gebouw naar een dakterras. Elders in het gebouw komen een sportplek, werkplekken en logeerplekken. Achter het gebouw komt een waterspeelplek. Bij het project is rekening gehouden met het windklimaat in de omgeving van Jonas. Er komt een houten rots aan de voorkant van het gebouw, precies op de plek waar het de wind kan opvangen op het plein. De rots doet tevens dienst als evenementen ruimte. Het sociale hart van het gebouw, de woonkamer, is warm, open en uitnodigend. Je wordt als het ware vanzelf naar binnen gezogen. Daardoor komt Jonas echt tot leven.