Amvest verhuurt haar eerste appartementen op Cruquius

18 december 2017

Afgelopen week namen de eerste huurders de sleutel in ontvangst van hun nieuwe appartement in het Cruquiusgebied. Een mijlpaal voor Amvest. Na alle energie die ze de afgelopen jaren in de ontwikkeling van dit gebied geïnvesteerd heeft, verhuurt de ontwikkelaar-belegger hier de eerste 58 appartementen. Binnenkort volgen er nog eens zestig.

In totaal realiseert Amvest circa 1.500 huur- en koopappartementen in dit gebied, plus ruimte voor allerlei bedrijvigheid. Ook voor de gemeente is het een mijlpaal. De twee appartementengebouwen zijn het eerste tastbare resultaat van de gedurfde aanpak die de gemeente heeft gekozen voor de transformatie van dit verouderde bedrijventerrein. Daarbij legt de gemeente veel verantwoordelijkheid neer bij de initiatiefnemers van de ontwikkeling.

‘Ik wens u veel geluk en hoop dat u ontzettend gaat genieten van uw woning en van deze plek.’ Met deze woorden overhandigde Thijs Reuten, stadsdeelbestuurder in Amsterdam Oost, de sleutels aan Joke Gouw. Zij is de eerste nieuwe huurder in het Cruquiusgebied en ziet haar nieuwe woning voor het eerst. Ze kan haar geluk niet op. ‘Ik wilde dolgraag aan het water wonen, maar had er niet op gerekend dat ik hier een kans zou maken’, vertelt Joke Gouw. Met ingehouden adem kijkt ze vanuit haar nieuwe woonkamer naar het Amsterdam-Rijnkanaal, waar twee vrachtschepen elkaar net passeren.

Volste vertrouwen

Voor de vernieuwing van dit verouderde industriegebied, heeft de gemeente niet zelf een stedenbouwkundig plan gemaakt. Ze laat het initiatief en de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars om het Cruquiusgebied te transformeren tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Mits hun plannen passen binnen de randvoorwaarden die de gemeente heeft opgesteld in de zogenaamde spelregelkaart. Amvest is de grootste eigenaar in het Cruquiusgebied. ‘Ik heb altijd het volste vertrouwen gehad in de kwaliteit die Amvest hier realiseert’, aldus stadsdeelbestuurder Thijs Reuten. ‘Omdat Amvest niet alleen ontwikkelaar is, maar ook belegger. En in die rol heeft Amvest zelf een groot belang bij de kwaliteit van dit gebied.’ De stadsdeelbestuurder is blij met de hoge kwaliteit die Amvest in haar eerste ontwikkelingen laat zien, niet alleen in de architectuur en de woningen maar ook in de openbare ruimte. ‘Dit niveau is voor ons de standaard richting andere ontwikkelaars in dit gebied.’

Cruquiusgebied

Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Het verouderde bedrijventerrein transformeert tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen. Gevarieerde architectuur wordt afgewisseld met gerestaureerde historische gebouwen. Deze laatste krijgen een horeca- en winkelbestemming. De komende jaren realiseert Amvest hier circa 1.500 woningen. In totaal komen er circa 3.000 woningen, horeca, winkels en bedrijfsruimten op Cruquius. Zie www.cruquius.nl.