Amvest voegt 615 huurwoningen toe aan Amsterdam

7 februari 2019

Amvest Investment Management heeft in 2018 namens het Amvest Residential Core Fund (ARCF) 615 huurwoningen in Amsterdam aangekocht. Het gaat om woningen ontwikkeld door Amvest Development in het Oostelijk havengebied (Cruquius), Amsterdam Noord (Aan het IJ) en IJburg (Jonas). De aankopen passen goed bij de strategie van het woningfonds dat investeert in Nederlandse woningen en nog meer wil investeren in het middensegment, op strategisch goede locaties. Als ontwikkelende belegger met een lange termijn horizon wil Amvest bijdragen aan een oplossing voor het oplopende tekort aan woningen voor mensen met een middeninkomen.

Bijdragen aan een inclusieve, vitale stad

Dennis Wedding, Portfoliomanager Amvest Residential Core Fund (ARCF): “Wij zijn verheugd zoveel huurwoningen toe te kunnen voegen aan de woningvoorraad van Amsterdam. Het zorgt voor een gevarieerd, passend aanbod van goede woningen in aantrekkelijke buurten. Daar is ontzettend veel vraag naar. We willen graag dat starters, jonge gezinnen en mensen met een beroep in de zorg, veiligheid of het onderwijs in Amsterdam kunnen blijven wonen. Dat is belangrijk voor de inclusiviteit en vitaliteit van de stad. Op deze manier creëren we kansen voor deze doelgroepen.”

Cruquius: ‘vrienden-woningen’ voor woningdelers

In Cruquius kocht het ARCF 261 huurwoningen, 180 parkeerplaatsen, 1.465 m2 commerciële ruimte en circa 3.400 m2 horecaruimte. Eerder werden al 158 woningen aangekocht. Cruquius ligt in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Amvest Development transformeert het van oorsprong industriële gebied naar een aangename en duurzame plek om te wonen, werken en recreëren. In het gebied realiseert Amvest circa 1.500 koop- en huurwoningen en diverse voorzieningen. Deze transactie betreft een mix van 136 vrije sector, 106 middensegment en 19 sociale huurwoningen. De woningen zijn volgens verschillende concepten vormgegeven, waaronder 42 woningen voor woningdelers geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens. De huurprijs voor de meerderheid van de huurders ligt straks onder de 1.000 euro per maand. Naar verwachting worden de eerste woningen eind volgend jaar opgeleverd.

Aan het IJ: groenstedelijk wonen in Noord

In ‘Aan het IJ’ kocht het ARCF 164 vrijesectorhuurwoningen en 82 parkeerplaatsen in de woongebouwen The Shade en The Line. De woonwijk Aan het IJ in Amsterdam ligt op een prachtplek aan de noordoever van het IJ, op het voormalige Shellterrein Overhoeks. Hier realiseert Amvest in samenwerking met woningcorporatie Ymere de komende jaren circa 1.650 woningen, een mix van vrije sector huur, koop- en sociale huurwoningen. De oplevering van de eerste woningen in The Shade en The Line staat voor het eerste kwartaal van 2021 gepland.

Jonas: eerste BREEAM outstanding woongebouw van Nederland

Op IJburg in Jonas tekende het ARCF voor 190 middensegment huurwoningen, 30 parkeerplaatsen en 1.810 m2 commerciële ruimte. Jonas is een duurzaam gebouw op IJburg met een bijzonder ‘shared living’ programma. JONAS is zo ontwikkeld dat het collectief wordt gestimuleerd met een grote woonkamer op de begane grond, een adembenemende canyon, een binnenbos, een filmhuis, een groot dakterras, een buitenplein en verschillende gemeenschappelijke ruimtes voor bewoners, zoals een bibliotheek, werkplek en logeerplek. In deze ‘nieuwe huiskamer van IJburg’ realiseert Amvest naast 190 huurwoningen nog 83 koopwoningen. Jonas zal als één van de eerste woongebouwen van Nederland in het derde kwartaal van 2021 worden opgeleverd met een BREEAM-outstanding certificering.