Bestemmingsplan De Zalmhaven vastgesteld door Raad van State

10 augustus 2017

De realisatie van de hoogste woontoren van Nederland, de 215 meter hoge De Zalmhaven in Rotterdam, is een stap dichterbij. Ontwikkelaars van De Zalmhaven, AM en Amvest, ontvingen gisteren de uitspraak van de Raad van State.

De Zalmhaven maakt deel uit van het bestemmingsplan Gedempte Zalmhaven, dat tevens voorziet in twee woontorens van zeventig meter hoog en stadswoningen. De hoge toren is een ontwerp van Dam & Partners Architecten; KAAN Architecten ontwerpt de twee lagere torens.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de bezwaren ongegrond verklaard, zo heeft de Raad van State laten weten. Naar haar oordeel heeft de gemeenteraad zich “in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het bestemmingsplan strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening en is het plan ook anderszins niet in strijd met het recht.”

Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. Wel is een aantal zogenoemde ‘afwijkingsbevoegdheden’ in het bestemmingsplan geschrapt. De twee lagere torens mogen niet hoger dan zeventig meter worden en er moet aan het aantal plaatsen in de nieuwe parkeergarage volgens de parkeernormen worden voldaan.

In de hoge toren komen circa 263 appartementen, kantoren, een café, een restaurant op de 56e verdieping en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform. In de lagere torens, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden circa 186 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd, in de koop- en huursector.

Uitgangspunt van de ontwerpen is dat de onderste verdiepingen van de verschillende gebouwen levendigheid toevoegen aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint de voordeuren van de stadswoningen en de entrees van de appartementen, naast de mogelijke entrees van kantoren en commerciële voorzieningen. De terrassen en balkons worden aan de straat- en parkzijde gerealiseerd. Dit alles versterkt de levendigheid en beleving van het gebied aan de Houtlaan en de Gedempte Zalmhaven. Daarnaast hebben ook alle appartementen een buitenruimte, met prachtig uitzicht over haven en stad.