DELA verkoopt woningen aan Amvest en participeert in Amvest Residential Core Fund

3 oktober 2016

Coöperatie DELA gaat voor haar woningbeleggingen samenwerken met Amvest. DELA heeft besloten de komende jaren een omvangrijke positie op te bouwen in het Amvest Residential Core Fund (ARC Fund). In eerste instantie wordt voor € 121 miljoen de bij dochter DELA Vastgoed opgebouwde woningportefeuille in het ARC Fund ingebracht. Verder gaat DELA een commitment aan om ook de komende jaren te investeren in dit fonds. Hiermee geeft DELA invulling aan haar ambitie om het aandeel woningbeleggingen in de komende jaren fors uit te breiden.

DELA belegt sinds de oprichting van de coöperatie in 1937 in vastgoed. Deze waardevaste belegging past goed bij de verzekeringsverplichtingen van DELA. Dochter DELA Vastgoed beheert de vastgoedportefeuille van de coöperatie. Deze heeft een omvang van circa € 1,3 miljard en bestaat voornamelijk uit individuele winkelpanden en winkelcentra. In het laatste decennium is door DELA Vastgoed ook een kwalitatief goede woningportefeuille opgebouwd met 543 vrije sector eengezinswoningen.

Om deze woningportefeuille sneller te kunnen laten groeien en verder te spreiden heeft DELA onlangs besloten te gaan participeren in het Amvest Residential Core Fund en de woningportefeuille van DELA Vastgoed in het genoemde fonds onder te brengen. Door deze transactie kan DELA Vastgoed zich volledig richten op haar kernactiviteiten in winkelvastgoed.

Frank Hendriksen, directievoorzitter van DELA Vastgoed: “Coöperatie DELA heeft aangegeven het aandeel woningbeleggingen binnen haar beleggingsmix fors te willen uitbreiden. We hebben inmiddels een mooie woningportefeuille opgebouwd maar om aan de ambitie van DELA te kunnen voldoen, is samenwerking met derden noodzakelijk. Na een uitgebreide selectie hebben wij met het oog hierop gekozen voor woningspecialist Amvest als partner. Het ARC Fund biedt DELA toegang tot een jonge en goed gespreide woningportefeuille met een goedgevulde pijplijn aan nieuwe objecten.”

Wim Wensing, directeur Investment Management van Amvest: “Wij zijn zeer verheugd dat een gerenommeerde belegger als coöperatie DELA kiest voor Amvest. Door de aankoop van de woningportefeuille van DELA Vastgoed en het toetreden van DELA als nieuwe participant, versterken wij de portefeuille van het ARC Fund. Met het nieuwe kapitaal van coöperatie DELA kunnen wij verder investeren in de kansen die de vrije sector woningmarkt biedt.”

Coöperatie DELA werd geadviseerd door Finance Ideas en Houthoff Buruma. Clifford Chance en PWC voorzagen Amvest van advies.