DUURZAAM HUREN | HUREN TOEN EN NU

10 november 2018

Het huurdersplatform van Amvest bestaat 20 jaar. Wat is er allemaal veranderd in twintig jaar tijd? En wat zijn eigenlijk de voordelen van huren? Hoog tijd om in gesprek te gaan met huurder én voorzitter van het platform Guus Hutjes en huurder Jolande de Korte.

De huurmarkt is in twintig jaar tijd heel wat veranderd, aldus Guus Hutjes (73). Hutjes is voorzitter van Platform Amvest Huurders. “Waar bewoners het twintig jaar geleden nog het belangrijkst vonden dat alles in huis functioneerde, wordt duurzaamheid en prijs steeds belangrijker. De huurprijzen zijn erg gestegen en daarmee staat de betaalbaarheid onder druk. Veel ouderen hebben hier problemen mee: na hun werkzame leven lijden ze inkomensverlies, maar de huurprijzen stijgen ieder jaar maar door.”

“Duurzaamheid en prijs wordt bij huren steeds belangrijker”

“Als huurdersplatform proberen wij ons hier sterk voor te maken en vragen daar aandacht voor bij Amvest. Als huurdersvereniging pleiten we voor een rechtvaardige huurprijs. Ik heb ook meegemaakt dat de huurprijs werd verlaagd in slechte tijden. Er wordt dus wel degelijk naar huurdersplatforms geluisterd. Daarom vind ik het belangrijk om een stem te hebben in het huurdersplatform. Een huis is je basis en is belangrijk voor je rust en veiligheid. Dat moet in orde zijn.”

Duurzaamheid
Naast dat de huurprijs een steeds belangrijker aspect wordt in de huurmarkt, ziet Guus ook dat duurzaamheid een cruciaal punt van aandacht wordt. “Ik merk aan bewoners dat ze energiezuinigheid en duurzaamheid van woningen steeds belangrijker gaan vinden. Vrij recent hebben we bijvoorbeeld een grotere renovatie gehad voor duurzaamheidsverbetering in ons appartementencomplex. Er zijn nieuwe ketels geplaatst, er is spouwmuurisolatie gekomen en dubbel glas. Het is comfortverbetering waar mensen behoefte aan hebben.”

 

Zo is Jolande de Korte (42) erg blij met haar pas gerenoveerde huis in Bergen op Zoom. Ze verhuisde vorig jaar samen met haar partner van Rotterdam naar de Brabantse stad. “We hadden het wel gezien in ons kleine koopappartement in Rotterdam. We kenden Bergen op Zoom allebei niet, maar toen we het hoekhuis op de Meilustweg zagen, waren we eigenlijk direct verkocht. Daar wilden we wonen! Het is een geweldig huis in een groene buurt.”

Renovatie
De renovatie is nu twee maanden geleden. Er zijn nieuwe ramen geplaatst, er zit een nieuwe keuken in, het centrale ventilatiesysteem is vernieuwd, de zolder en de buitenmuren zijn geïsoleerd, er zijn zonnepanelen geïnstalleerd op het dak en de badkamer is onder handen genomen. “Tijdens de renovatie leven de bouwvakkers wel even vijf weken in je privéruimte, maar ze hebben echt topwerk geleverd. Het huis is nu een paar maanden ‘af’ en je hebt het gevoel alsof je in een nieuw huis woont. Vooral van de zonnepanelen worden we heel blij. We hebben een hoekhuis waar de hele dag zon op staat. Dat merken we wel in onze portemonnee!”

Huren vs. kopen
Jolande en haar partner hebben bewust de keuze gemaakt om van een koopappartement naar een huurwoning te gaan. “Kopen is heus niet zo aantrekkelijk en ideaal als iedereen zegt. We wisten niet of de buurt iets voor ons zou zijn bijvoorbeeld. Als je een huurhuis hebt, kun je makkelijker weg dan als je aan een koophuis vastzit. Bovendien weet je nooit wat de toekomst gaat brengen. En je krijgt waar voor je geld. Zeker na de renovatie. Bovendien zijn we nu bijna goedkoper uit dan met ons koopappartement in Rotterdam, waar we ook nog dure servicekosten moesten betalen, evenals twee parkeerplaatsen en extra opslagruimte. Als er iets mis is met ons huurhuis, kun je altijd bellen naar het servicenummer. Zo hoef je zelf niet meer uit te zoeken welke loodgieter het best of het goedkoopst is. Dat scheelt weer een hoop zorgen. Soms moet je wel eens langer wachten voordat er iemand komt, maar dat vind ik niet erg. Voor deze fase in ons leven ben ik heel blij met een huurwoning.”

 

De gemakken van huren
Ook Guus woont zelf in een huurwoning en is er tevreden mee. “Het is flexibel en ik kan gaan wanneer ik wil. Met een maand kan ik weg zijn. De praktijk wijst toch uit dat ik aardig honkvast ben, want ik woon al heel wat jaren in mijn appartement. Het bevalt eigenlijk heel goed, het is een fijne plek. Naar mate je ouder wordt is het belangrijk dat er dingen aangepast kunnen worden voor de toegankelijkheid van je woning.” Ook Jolande ervaart de gemakken van huren. “Bovendien voel ik me hier helemaal thuis, ook al is het huis niet van mij op papier. De komende tien jaar ga ik hier niet weg.”

"Ik voel me hier helemaal thuis, ook al is het huis op papier niet van mij"