Een blik op het nieuwe Amvest-kantoor

9 juli 2018

Amvest is verhuisd naar het Cruquius-eiland. Een prachtig nieuw pand aan het water. Maar hoe is het om een kantoor voor een projectontwikkelaar te ontwerpen? We gingen om tafel met de architect en vroegen het hem.

“Het prachtige overstek steekt uit boven de Entrepothaven en is goed gelukt, maar uniek is het niet”, vertelt Rietveld, architect van het nieuwe kantoor van Amvest. Hij is trots op dit huzarenstukje. Waarom? “Er zitten unieke elementen in het kantoor, dingen die je in geen ander kantoor ter wereld ziet.”

De open trappen bijvoorbeeld, die zijn breed en vervlochten. “Als er brand is, kun je altijd veilig naar buiten. Het is geen weggestopte brandtrap achter een deur, want hij wordt dagelijks gebruikt. De combinatie van gebruikstrap en brandtrap zie je in geen enkel kantoorpand. En het ziet er nog erg fraai uit ook.”

De entree is het tweede onderscheidende element. “In het eerste plan wilden we de receptie bij binnenkomst op de begane grond plaatsen, maar dit moesten we aanpassen. Er kwam namelijk een brasserie onder het kantoor, om zo open te staan voor de mensen uit de buurt. Als je nu het pand binnenkomt, stap je in een lift. Maar dit is eigenlijk geen lift. Het is een woonkamer die je naar de juiste verdieping brengt. Al rijzend kijk je uit over het water.”

Het nieuwe werken

Als Rietveld start met het ontwerpen van een kantoor houdt hij altijd rekening met de laatste inzichten over werken. “En een kantoor gaat niet meer over werken alleen. Het gaat veel meer over communiceren.” Zo moet je elkaar bijvoorbeeld overal kunnen ontmoeten, daarom is het kantoor open en transparant ontworpen, passend bij Amvest.

Daarnaast is het pand voorzien van veel glas en zitten de werkplekken allemaal op dezelfde verdieping om de interactie te stimuleren. Wil je de lift pakken? Dat is bij Amvest niet sneller dan de trap, want de lift gaat extra langzaam. “We willen mensen stimuleren om meer te bewegen.”

Rijk Rietveld is trots op het nieuwe pand van Amvest. Hoe is het om te ontwerpen voor een opdrachtgever die ook ontwikkelaar is? “Een architect heeft altijd wel honderden ideeën. Het hangt van de opdrachtgever af hoeveel er uitgevoerd kunnen en mogen worden. We kunnen vrijwel nooit alle ideeën uitvoeren, maar we zijn bij dit nieuwe kantoorpand wel erg dichtbij gekomen.”

Stap mee naar binnen en bekijk onderstaande foto’s.