“Hier kunnen we tot onze oude dag blijven”

10 oktober 2023

Margreet en Michel Schouw wonen in een van de onlangs gerenoveerde woningen in Zernikelaan in Heemstede. “Ons hele huis stond op z’n kop, maar we zijn heel blij met de aanpassingen. Nu kunnen we er weer heel wat jaartjes tegenaan.”

“We wonen al sinds 1986 in deze huurwoning in de Zernikelaan”, vertelt het koppel. “We vielen destijds voor de carport, de grote tuin en slaapkamers voor de kinderen. En we konden in een omgeving blijven, dat was erg prettig. In die tijd ging een huis huren vrij makkelijk; we benaderden de makelaar en het was zo geregeld.”

Toekomstbestendig

“Op een gegeven moment kregen we de mogelijkheid om ons huis te kopen, maar gezien onze leeftijd – ik was toen 65 – was het financieel aantrekkelijker om te blijven huren. Dus dan is de keuze snel gemaakt”, vertelt Michel. “We zijn inmiddels allebei met pensioen. Soms hebben we het er wel eens over of we ons niet moeten inschrijven voor een seniorenwoning. Maar dan denken we: ben je wel goed bij je hoofd? Hier wonen we riant, hebben we een tuin en als er dingen aangepast moeten worden, zoals een stoellift, kan dat ook geregeld worden. Hier kunnen we tot onze oude dag blijven.”

Duurzame renovatie

In 2023 zijn er woningen in de Zernikelaan, Struykenlaan, Erasmuslaan en Meyerslaan in Heemstede verduurzaamd door de Hemink Groep. Hemink heeft in opdracht van Amvest de woningen verduurzaamd met ruim 70% instemming van de bewoners. Zo ook de woning van Margreet en Michel. “Eerst vonden we het wel spannend, want ons hele huis en de hele wijk ging op z’n kop. De schuine wanden in de badkamer en slaapkamers zijn geïsoleerd, net als de zolder en de buitenmuren. Alle ramen zijn vernieuwd met HR++-glas, er zijn nieuwe ventilatiesystemen geplaatst en we hebben nu zonnepanelen. Vooral met het laatste zijn we erg blij, we merken daar nu al de voordelen van. Fijn dat alles achter de rug is, nu kunnen we er weer heel wat jaartjes tegenaan”, vertelt het koppel.

Buurtborrels

“Omdat we hier al zo lang wonen, kennen we iedereen in de buurt. Ze noemen ons ook wel eens de ervaringsdeskundigen van de wijk”, lacht Margreet. “Het sociale contact is wat ons betreft goed. Met vakantie houden we een oogje in het zeil en we maken een praatje op straat als we buurtbewoners tegenkomen. Met kerst organiseert de wijk dat er kunstbomen op het plein komen te staan, en met oud en nieuw drinken we om 12 uur een borrel met z’n allen. Dat zijn de leuke dingen”, vult Michel aan.

Ultieme locatie

“We snappen wel dat Amvest deze woningen heeft verduurzaamd, want de locatie in Heemstede is echt perfect. We wonen dicht bij het station, op 10 minuten lopen heb je een winkelcentrum, er zijn genoeg grote supermarkten in de buurt. In de wijk zit een buurtsupermarkt, kapper, verschillende winkels en scholen. Daarnaast zit je ook nog eens dicht bij Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar wandelen we zelf ook graag. Je hoort het wel, wij hoeven hier niet meer weg.”

"Je moet ons hier echt uitslepen, wij gaan hier niet meer weg"