KAAP: WONEN IN EEN LEVEND SCHILDERIJ

20 april 2020

Direct aan het IJ komen 70 appartementen, verdeeld over vijf kleinschalige appartementencomplexen. In bouwstijlen die prima passen bij de bijzondere architectuur die nu de skyline van Amsterdam Noord bepaalt. Dat is KAAP. Met appartementen die allemaal onbeperkt uitzicht hebben over het water is het als wonen in een levend schilderij.

Op het uiteinde van de Grasweg komt KAAP. Geen kolossale nieuwbouw, maar kleinschalig wonen en architectuur met karakter. Met allerlei leuke Amsterdamse hotspots om de hoek en het centrum van de stad aan de overkant van het water. Amvest en Hurks realiseren KAAP bij het nieuw te realiseren groene oeverpark. Het maakt deel uit van de volledige ontwikkeling van Kop Grasweg waar bijvoorbeeld ook City Icoon verrijst, met daarin 122 huurappartementen. Woningbouwcorporatie Alliantie verwezenlijkt op Kop Grasweg nog 136 huurwoningen.

Alle remmen los

De architecten van KAAP hebben alle remmen losgegooid bij het ontwerpen van de vijf gebouwen waarin de 70 appartementen zitten. Deze hebben allemaal een eigen karakter en uitstraling, maar hebben grote glasoppervlakken en een flinke buitenruimte als gemene deler.

Powerhouse Company nam KAAP 1 en 5 voor zijn rekening en ging voor ingetogen en stoer, met ontwerpen die aan de voorzijde privacy bieden en zich aan de achterkant juist openen naar het IJ. Orange architects ontwierp KAAP 2 en klein zusje KAAP 6 met strakke onderste verdiepingen in wit beton en de bovenste etages opgetrokken uit cortenstaal als eerbetoon aan het industriële verleden van Noord. KAAP 4 staat op naam van Next architects en is een ode aan het gouden uur, het tijdstip van de dag waarop de zon op het water weerkaats en de wereld in een gouden gloed hult. De zachte kleur van het beton, brede ramen en balkons zijn een verwijzing naar het mooiste tijdstip van de dag.

Van comfortabel tot groots en meeslepend

Comfortabel wonen of groots en meeslepend. Met afmetingen van 71 m² tot boven de 350 m² en van appartement en maisonnette tot penthouse. Voor verschillende woonwensen zijn woningen in de complexen van KAAP. Wat de woningen met elkaar gemeen hebben, is een groot raamoppervlak, flinke balkons en terrassen met vrij uitzicht over het IJ. Toekomstige bewoners hebben goed zicht op de skyline van Amsterdam en kunnen dagelijks genieten van de voorbij dobberende bootjes, de veerpontjes en het steeds weer veranderende licht dat wordt weerkaatst door het water. Voor de inrichting is het voor bewoners mogelijk om, bij het kopen in de eerste fase, zelf een  binnenhuisarchitect of interieurstylist in de arm nemen om hun woning helemaal naar smaak in te richten. Per appartement is één parkeerplaats beschikbaar, voor een enkele woning zijn het er twee. Op straatniveau is bij de appartementencomplexen ruimte voor een paar kleinschalige bedrijfsruimten. Dit is handig voor toekomstige bewoners van KAAP die hun bedrijf in Noord willen vestigen.

Robuust en groen paviljoen

De vormgeving van KAAP past goed bij het robuuste, duurzame en industriële karakter van Amsterdam Noord. De architecten laten bijvoorbeeld stoere elementen terugkomen in hun ontwerpen. Zo heeft één van de appartementencomplexen een entree van geoxideerd koper en een voordeur van brons. Of de twee complexen die zijn opgetrokken uit wit beton als ode aan het water en stalen platen als verwijzing naar het industriële verleden.

Naast de vijf appartementengebouwen ontwikkelen Amvest en Hurks een paviljoen als onderdeel van KAAP. Om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de stoere uitstraling van het gebied is ervoor gekozen om het paviljoen zo veel mogelijk te bouwen met behulp van bestaande bouwmaterialen. Zo wordt gebruikgemaakt van een staalconstructie uit de jaren ’50, afkomstig uit een oude loods. In het paviljoen is plaats voor horeca waarbij de voorkeur uitgaat naar partijen die werken met respect voor natuur en milieu.

Baanbrekende architectuur en voeten in het zand

De architectuur van KAAP sluit goed aan bij de bijzondere gebouwen die de laatste 10 jaar de skyline van de IJ-oevers in Noord bepalen. Zo is EYE inmiddels één van de meest iconische gebouwen van Amsterdam, met zowel vanaf het terras als in het restaurant een fijn uitzicht over het IJ en de stad. Ook de A’dam Tower is populair, met een restaurant op de bovenste etage dat om zijn eigen as draait en een schommel op het dak die alleen voor echte durfals is. De rauwe randjes van Noord zijn nog goed te zien op het oude NDSM terrein, ooit het kloppend hart van de Amsterdamse scheepsbouw en nu een wereld op zich met grensverleggende cafés en restaurants. Plof bijvoorbeeld neer op het stadsstrand van Pllek en kijk uit op Amsterdam, met je voeten in het zand.

Op de appartementen van KAAP rust geen erfpacht, er wordt gebouwd op eigen grond. De verkoop van KAAP start, naar verwachting, in het tweede of derde kwartaal van 2020. Meer weten? Bekijk de projectwebsite van KAAP.