KABELDISTRICT: EEN STOER STUK DELFT

18 december 2019

De ontwikkeling van het Kabeldistrict in Delft is in volle gang. Het duurt misschien nog even voordat de eerste paal de grond in kan, maar toch is de fundering al gelegd voor de ontwikkeling van 350.000 m² aan ruimte voor werken, wonen en ontmoeten. Het Kabeldistrict staat voor stoer, groen en innovatief. Het is een plek voor alle Delftenaren. En er valt nu al genoeg sfeer te proeven in het Kabeldistrict.

Onderdeel van Delft als High Tech Capital

Op de plek waar honderd jaar lang kilometers kabels op enorme rollen van de band kwamen, ontstaat binnen enkele jaren en plek waar wonen, werken en ontmoeten op een unieke manier samenkomen. Het Kabeldistrict is gepland op het terrein van de NKF kabelfabrieken, gelegen nabij Kruithuisweg, op bedrijventerrein Schieoevers Noord. Een compleet nieuw stuk stad, goed verbonden met de binnenstad, de TU Delft Campus en verschillende stations en toegangswegen.

De plannen voor het Kabeldistrict passen perfect bij de plannen van de gemeente Delft, die de stad voor 2040 wil ontwikkelen tot High Tech Capital. Hierbij horen 10.000 extra banen en 15.000 woningen. Kondor Wessels Vastgoed en Amvest hebben de handen ineengeslagen, de grond gekocht en plannen gesmeed om het Kabeldistrict te ontwikkelen. Op het gebied van twaalf hectare komen meer dan 3.000 woningen en 12.500 extra banen. Amvest, Kondor Wessels Vastgoed en de Gemeente Delft tekenden in 2018 de overeenkomst, om te komen tot een definitief ontwerp, zodat de herontwikkeling van start kan gaan. Naar verwachting wordt het eerste deel van het Kabeldistrict in 2021 ontwikkeld.

Stoer en industrieel karakter

De fabriekshallen van de NKF kabelfabrieken staan nog steeds trots aan de oevers van de Schie. Diverse bedrijven hebben er hun intrek genomen. En dit blijft ook zo, maar dan wel met een flinke moderniseringsslag die het terrein toekomst- en klimaatbestending maakt. Daarnaast zoekt het Kabeldistrict de verbinding bij de kennisintensieve TU Delft Campus, om de innovatieve high-tech maakindustrie te stimuleren. In de toekomst lopen wonen en werken in het Kabeldistrict in elkaar over. De beste ideeën onstaan immers als je met iets totaal anders bezig bent. Studenten en professionals kunnen werken in één van de bedrijfsverzamelgebouwen, vanuit huis, of in één van de ontmoetings- en co-workingplekken. Het Kabeldistrict behoudt haar stoere en industriële karakter, maar dankzij de vele pleinen en ligging aan de Schie komt er genoeg ruimte voor ontspanning, horeca en cultuur.

Voor alle Delftenaren

Amvest en Kondor Wessels Vastgoed ontwikkelen voor het Kabeldistrict circa 3.000 woningen. Hierin is plaats voor alle Delftenaren. Studenten, starters en young professionals voelen zich zeker thuis in het Kabeldistrict, maar de wijk biedt ruimte aan bewoners in alle levensfases en werkvelden. Gezinnen zullen blij zijn met alle faciliteiten en hun werk dichtbij, terwijl de empty-nesters en senioren kunnen genieten van de nabijheid van het centrum en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Er komen studenten-, en koopwoningen in het Kabeldistrict. Maar ook sociale huurwoningen en ongeveer 1.500 vrije sector huurwoningen, die Amvest in één van haar woningportefeuilles opneemt.

Brouwen, bolderen en safari’s

Ondanks dat de eerste paal de grond nog niet is ingegaan, valt er nu al veel te beleven in het Kabeldistrict. In de oude fabriekshallen zijn bijvoorbeeld studenten van de TU Delft bezig met uitvindingen, brouwt De Koperen Kat haar bier en wordt gebolderd bij Delfts Bleau. De binnenpleinen zijn binnenkort het toneel van festivals en het ruim opgezette Schiepark is een populaire plek om te sporten. Wie stiekem nieuwsgierig is geworden, kan gewoon eens langsgaan of een keer meegaan met een Schieoevers Safari om de sfeer van dit stoere stuk Delft te proeven.

Meer weten? Bekijk onze projectpagina van Kabeldistrict.