MEMORIAL DREYEROORD IN OOSTERBEEK ONTHULD

20 oktober 2019

Een kunstwerk ter ere van de gevallene van de Slag om Arnhem op een historische plek. Vrijdag 6 september is Het Memorial Dreyeroord onthuld. Dit kunstwerk is het initiatief van de stichting ‘Airborne Feelings september 1944’. Zij hadden als doel dat er – ondanks het verdwijnen van het oorspronkelijke hotel Dreyeroord – een herkenbare plek blijft bestaan ter ere van de troepen die daar gevochten hebben.

Amvest – als ontwikkelaar verbonden aan de nieuwbouw van Dreyeroord – heeft in samenwerking met de stichting ‘Airborne Feelings september 1944’ glaskunstenaar Ellen Brouwers uit Oisterwijk gevraagd om een kunstwerk te maken. Het kunstwerk heeft een basisvorm van een andreaskruis uit de Schotse vlag. Deze vorm wordt verrijkt met 24 staven, die symbool staat voor de gemiddelde leeftijd van de mensen die gesneuveld zijn.

 

Dit jaar is het 75-jarige jubileum van de bevrijding van Nederland. Bij de onthulling van het kunstwerk waren veteranen aanwezig die bij de Slag om Arnhem hebben gevochten, waarvan één van hen zelfs het woord nam om te vertellen over de strijd die ze hebben geleverd.

Op de plek waar het hotel stond is nieuwbouw opgeleverd, dat veel gelijkenis vertoont met het oorspronkelijke hotel. Het gebouw – een woonzorggebouw Het Gastenhuis voor mensen met dementie – wordt ‘Dreyeroord’ genoemd, net als de naam van het voormalige hotel op deze plek. Het Memorial is daar ook goed te zien. Op 30 november vindt de opening van Het Gastenhuis plaats en de eerste bewoners zullen vanaf januari hun intrek nemen in het gebouw.