Ontwikkeling Koningin Julianaplein Den Haag stap verder

1 juni 2017

Gemeente Den Haag en ontwikkelcombinatie Koningin Julianaplein (OCKJ), bestaande uit TBI-onderneming Synchroon en Amvest, tekenden op de Provada de grondafname en realisatieovereenkomst voor het project Koningin Julianaplein te Den Haag.

Het project omvat circa 350 appartementen en commerciële ruimten. De ontwikkelcombinatie won met hun ontwerp en visie op de openbare ruimte en directe omgeving, de door de gemeente uitgeschreven tender. Het plan is een belangrijk onderdeel in de verbetering van de stadsentree bij Den Haag Centraal en verbindt deze op groene wijze met de stad. Naar verwachting start de bouw medio 2018.

Wethouder Boudewijn Revis van Gemeente Den Haag: ”Waar in Nederland kun je zo vanuit de trein via een groene ‘poort’ naar de binnenstad lopen. Het is een prachtig plek om te wonen, de trein naast de deur, een mooi verblijfsplein waar je elkaar in een bijzondere omgeving kan ontmoeten en op een steenworp afstand van de binnenstad met al zijn musea, terrasjes en fraaie winkels. Met deze stadsentree heeft Den Haag er straks weer een pareltje bij.”

Het plan

In een gebouw met twee torens van ongeveer 90 meter hoog komen circa 350 appartementen en horeca en kleinschalige retail. Het woonprogramma bestaat uit koop-, vrijesectorhuur- en sociale huurappartementen. Het Amvest Residential Core Fund is de beoogd koper van de vrijesectorhuurwoningen, woningstichting Arcade van de sociale huurwoningen. De appartementen variëren in grootte van 47 tot 200 m2.

De twee torens worden met elkaar verbonden door een lager gedeelte, dat een soort ‘vallei’ tussen de torens vormt. Hier komen groene daktuinen en er is ook ruimte voor een groot gemeenschappelijk terras. Het gebouw is voor een groot deel opgetild van het maaiveld om ruimte te maken voor een bijzondere Stadshal met welvende houten plafonds.

Het plein krijgt een groene invulling waardoor de verbinding met de Koekamp en het Malieveld heel natuurlijk verloopt. De combinatie van de Stadshal als verlengde van het station en het horeca-paviljoen met terras op het plein zorgen voor een plek waar reizigers, passanten en bewoners zich welkom voelen. Onder het plein wordt momenteel een van de grootste ondergrondse fietsenstallingen van Europa gebouwd met ruimte voor zo’n 8.500 fietsen. Voor de bewoners zijn er ruime fietsbergingen op de derde en vierde verdieping.

De gebouwen zijn getekend door Powerhouse Company, de ontwerpvisie voor de openbare ruimte is van Delva Landscape Architects.

Impressies Koningin Julianaplein