Positieve uitspraak Raad van State voor District E

25 januari 2023

De Raad van State heeft vandaag alle bezwaren over het bestemmingsplan ‘Stationsplein (District-E) ongegrond verklaard. De ontwikkelcombinatie Amvest en BESIX is verheugd over deze uitspraak en het feit dat het bestemmingsplan hiermee intact is gebleven. Dit betekent een volgende stap naar het toevoegen van ongeveer 725 woningen aan Eindhoven. Met District E verrijst op het Stationsplein van Eindhoven een skyline met een gedifferentieerd woonprogramma en een eyeline met een breed scala van publieke en commerciële functies.

Deze uitspraak betekent dat de ontwikkelcombinatie nu verder kan met de volgende stappen in de ontwikkeling; de afronding van het Definitief Ontwerp en daaropvolgend de aanvraag van een omgevingsvergunning. Amvest en BESIX zullen hierover, samen met de gemeente in nauw gesprek blijven met de omgeving. De ontwikkelcombinatie hoopt eind dit jaar te kunnen beginnen met de bouwwerkzaamheden.

Projectdirecteur Herbert Coopmans namens de ontwikkelcombinatie Amvest BESIX: “We zijn ontzettend blij met deze uitspraak van de Raad van State. Er is veel behoefte aan woningen, ook in Eindhoven. We zijn nu een belangrijke stap verder in het realiseren van ongeveer 725 woningen en we kunnen hiermee veel mensen een fijn thuis bieden. Het gedifferentieerde plintprogramma draagt bij aan een dynamisch stationsomgeving. We hopen dan ook eind van dit jaar te kunnen starten met de bouwwerkzaamheden.”

De invulling van District E bestaat uit drie woontorens van circa 75, 110 en 140 meter hoog met ruimte voor 725 woningen. Ongeveer 20 procent daarvan is sociale huurwoningen en een deel valt in het middensegment. In de plint komt het unieke karakter van de Hightech hoofdstad van Nederland tot uitdrukking op het gebied van werken en verblijven. De Skylobby op 140 meter biedt daarnaast een mooi uitzicht over de stad. Het huidige parkeerterrein transformeert daardoor in een volwaardige kwalitatieve entree van Eindhoven Centraal naar de stad.