Renovatie rijksmonument nieuwe stap in verduurzaming

6 juni 2018

Het publiek-private samenwerkingsverband 7 Square Endeavour grijpt de renovatie van het pand aan de Joost Banckertsplaats aan om het aangrenzende Rotterdamse Schouwburgplein verder te verduurzamen. Het pand wordt duurzaam verbouwd tot het meest gezonde rijksmonument van Rotterdam. Dit initiatief past in het publiek-private investeringsplan dat stapsgewijs toewerkt naar een 100% klimaatneutraal Schouwburgplein in 2030.

Initiatiefnemers Amvest, Arcadis en Dura Vermeer gingen samen op zoek naar mogelijkheden om het gebouw – grotendeels eigendom van Amvest – te renoveren tot het meest gezonde rijksmonument van Rotterdam. Het monumentale pand wordt een gezonde en comfortabele woonplek voor bestaande en nieuwe bewoners die in het levendige, culturele hart van Rotterdam willen wonen. Bij de renovatie worden duurzame materialen en energieconcepten toegepast. Het duurzame, groene dak zorgt voor waterberging en draagt bij aan fijnstof-, stikstof- en CO2-opname. Dat alles draagt bij aan een gezonde leefomgeving in de binnenstad. Van de bewoners wordt in meerdere opzichten maatschappelijke betrokkenheid verwacht: naast zorg voor buurtgenoten ook de bereidheid om samen het dak te beheren en invulling te geven aan het plantsoen.

Ontwikkelaar-belegger Amvest, advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en Dura Vermeer tekenden voor ambitie en strategisch ontwerp van deze grootschalige renovatie. Dit onder de vlag van 7 Square Endeavour. Genoemde drie initiatiefnemers sluiten op 6 juni 2018 tijdens de Provada een overeenkomst, waarin ze de intentie uitspreken om het ontwerp in samenspraak met de gemeente Rotterdam verder te concretiseren. Dit initiatief sluit ook goed aan op ‘Resilient Rotterdam’, het programma waarmee Rotterdam gaat voor een leefbare en veerkrachtige stad, nu en in toekomst.

7 Square Endeavour is een internationaal samenwerkings- en verduurzamingsproject met als missie steden toekomst-klaar te maken. Het speelt op lokaal niveau in op de wereldwijde verstedelijking en de nadelige gevolgen ervan als vervuiling, hittestress en wateroverlast. Slim en innovatief omgaan met energie is een van de speerpunten. Het Schouwburgplein fungeert hierbij als proeftuin voor nieuwe innovatieve technologieën, cyclische processen en businessmodellen. Het Rotterdamse plein is het eerste plein in een reeks van zeven wereldwijd. Naast Amvest, Arcadis en Dura Vermeer maken gemeente Rotterdam, Theater Rotterdam, De Doelen, Codarts, HHSK, TNO, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat deel uit van 7 Square Endeavour. Voor meer informatie: http://www.7square-endeavour.nl/