Utrechts Biedboek Middenhuur: ambitie 7.000 x middenhuur erbij in Utrecht

4 februari 2019

Kansen creëren op passende woonruimte voor mensen met een middeninkomen in het prachtige Utrecht. Daarvoor slaat Amvest de handen ineen met andere ontwikkelaars, institutionele beleggers en woningcorporaties. Het doel: samen 7.000 middensegment huurwoningen realiseren in de Provincie Utrecht.

UTRECHTS BIEDBOEK MIDDENHUUR

In de provincie Utrecht zijn relatief weinig middeldure huurwoningen. Toch zijn steeds meer huishoudens aangewezen op deze vrijesector huurwoningen. Een hypotheek voor een koopwoning kunnen ze niet krijgen en ook voor sociale huur komen ze niet in aanmerking. Daarom sluit Amvest samen met andere beleggers, woningcorporaties en ontwikkelaars de handen ineen om de komende jaren 7.000 middenhuurwoningen in de provincie Utrecht bij te bouwen. Afspraken over hoe het tekort aan dit woningsegment het hoofd te bieden, staan in het Utrechts Biedboek Middenhuur. Dit biedboek kwam tot stand in een unieke samenwerking en is een concreet resultaat van de Actie Agenda Woningmarkt 2018-2021 die Provincie Utrecht samen met 123 woningmarktpartners opstelde.

KLOOF OVERBRUGGEN TUSSEN SOCIALE HUUR EN KOOP

Amvest en de andere partijen achter het biedboek voelen zich medeverantwoordelijk voor het vinden van een oplossing voor deze groep mensen. Met meer middenhuur kunnen we voor starters, jonge gezinnen en mensen met een beroep in bijvoorbeeld de zorg, de veiligheid of het onderwijs de kloof overbruggen tussen sociale huur en de koopwoningmarkt. Zo kunnen we inclusieve wijken ontwikkelen, met een gevarieerd en kwalitatief woningaanbod, gematigd huurbeleid en maatwerk op projectniveau. Met het Utrechts Biedboek Middenhuur committeert Amvest zich samen met haar samenwerkingspartners aan de opgave om middeninkomens structureel te bedienen in de Utrechtse woningmarkt.

VOORBEELDProjecten AMvest IN UTRECHT

NIJENOORD

Het project Nijenoord in de wijk Ondiep aan de rand van het centrum van Utrecht, is een mooi voorbeeld van investeren in middenhuur. Amvest transformeert het voormalige gebouw van de Hogeschool Utrecht tot een aantrekkelijk woongebouw. In Nijenoord komen 195 woningen, voornamelijk 2 en 3 kamerwoningen in het middensegment. De verhuur is onlangs gestart (www.nijenoord.nl). De woningen zijn gekocht door Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

DE SYP

De woontoren ‘De SYP’ aan de Sijpesteijnkade pal naast het CS in hartje Utrecht, is eveneens een mooi voorbeeld van nieuwe woningen in het middenhuursegment. De 266 huurwoningen gaan na de zomer 2019 in de verhuur. In De SYP komen 266 appartementen, variërend van 2-kamerstudio’s tot royale topappartementen. De prijs van de appartementen voor huurders starten bij € 850 en zijn gemiddeld circa € 900 per maand excl. servicekosten en parkeren. De woontoren is gekocht door Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

LEUSDEN

In Leusden belegt Amvest in 177 eengezinswoningen. Het betreft woningen uit de jaren ’70 die de afgelopen jaren zijn verduurzaamd. Met onder andere isolatiemaatregelen en dubbele beglazing zijn de energielabels van de woningen verbeterd van label D naar label A. De gemiddelde huurprijs van deze woningen is  € 898 bij een woonoppervlak van 112 m².

Taskforce

Het Utrechts Biedboek Middenhuur is meer dan een aantal afspraken op papier. De partijen achter het boek vormen samen een platform. Om voortgang in de samenwerking te houden, richtten de deelnemers een taskforce middenhuur op. Deze deelt kennis over middenhuur, versnelt processen en versterkt samenwerking tussen beleggers, woningcorporaties, ontwikkelaars en gemeenten. Het platform Utrechts Biedboek Middenhuur staat open voor andere partijen om zich aan te sluiten.

Bij het Utrechts Biedboek Middenhuur zijn de volgende partijen aangesloten:

  • Institutionele beleggers: Altera, Amvest, A.S.R. Real Estate, Bouwinvest, MN, Syntrus Achmea, Vesteda
  • Particuliere beleggers: Daelmans Vastgoed, Wonam
  • Woningcorporaties: Lekstede Wonen, Mitros, Portaal
  • Ontwikkelaars: Amvest en Sustay

Lees hier het volledige Utrechts Biedboek Middenhuur