Leidinggeven op je eigen manier. Klinkt gemakkelijk, maar waar begin je? Heleen Aarts neemt na 11 jaar het stokje van Wienke Bodewes over bij Amvest. Bodewes verlaat de organisatie waar hij als algemeen directeur met hart en ziel heeft gewerkt. Hoe is dat? Een gesprek tussen de twee.
Ze kennen elkaar goed. Beiden vol energie en vol vuur voor het bedrijf. Ook aan ambitie geen gebrek bij de smaakmakers van Amvest. Met de keuze voor Heleen Aarts als de nieuwe algemeen directeur wordt de ingeslagen koers doorgezet. Niet gek, want de Amvest-organisatie staat er goed voor: de fondsen zijn sterk, de gebiedsontwikkelingen komen tot volle bloei en daarnaast wint de organisatie mooie tenders. Dat Amvest het stationsgebied in Eindhoven gaat ontwikkelen, springt recent in het oog. Een resultaat van ondernemerschap en visie, aldus Aarts. “Intern ondernemerschap is voor mij een speerpunt. Niet door ons te verliezen in hypes en trends, maar door de focus op de juiste innovaties én lange termijn zullen we doordachte groei creëren. Op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ik voel me in die zin ook eerder een voorzitter dan een directeur. Het gaat niet om mij, maar om het team.”
Bodewes: “Dat team staat er goed voor. Gelukkig heb je een hele hoop uitdagingen voor je liggen. De schaarste in de bouw, de stijgende kosten van grond en materialen en het vinden van goede mensen. Hoe zie jij dat?”
Aarts: “Het lijkt hosanna op de woningmarkt, maar er zijn inderdaad genoeg uitdagingen. Effectief optrekken met gemeenten om de woningbouw te versnellen, tegelijkertijd het bewaken van de ruimtelijke kwaliteit op lange termijn en het goed inrichten van participatie. En zo zijn er nog meer. We zijn een landelijke speler en hebben veel ervaring met deze thema’s. Je ziet ook dat de projecten waar we lang aan gewerkt hebben nu tot wasdom komen. Daarom voel ik mij ook verantwoordelijk om richting aan het gesprek over die uitdagingen te geven. Zowel lokaal als landelijk.”
Bodewes: “Hoe ga je dat doen?”
Aarts: “We zullen actief het gesprek en het debat blijven zoeken. Zo hebben we meegedacht met het kabinet over modernisering van het grondbeleid als onderdeel van de nieuwe omgevingswet. Wij zijn binnen de Neprom actief betrokken bij het investeringsplan voor verstedelijking. Maar denk ook aan het delen van onze kennis rondom een project als Cruquius, waar we door een spelregelkaart en een constante dialoog met de gemeente en bewoners heel veel kennis hebben opgedaan over een nieuwe manier van samenwerking. Onlangs hebben we bijvoorbeeld de gemeenten Delft en Amstelveen hier rondgeleid om onze ervaringen te delen. Maar ook een discussie over de betaalbaarheid van wonen in de toekomst. Dan heb je het over wezenlijke dingen die iedereen aangaan.”
Bodewes: “En allianties verstevigen?”
Aarts: “Ook dat is een belangrijk speerpunt. Ook voor jou altijd geweest. Hoe voelt het om Amvest los te laten na 11 jaar?
Bodewes: “Dat is vooral emotioneel een grote stap. Je werkt al 11 jaar samen met collega’s die ook vrienden zijn geworden. Je hebt hart voor de zaak en voor elkaar. Het is best moeilijk om dat allemaal achter te laten.”
Aarts: “Maar toch doe je het. Goed moment?
Bodewes: “Zeker. Amvest staat er geweldig voor. We hebben prachtige projecten in onze portefeuille. Denk bijvoorbeeld aan Strijp R, Cruquius en DUIN. En niet te vergeten een goed gevulde pijplijn. Ook onze fondsen staan er goed voor; we hebben in totaal 20.000 woningen in beheer en dat aantal zal snel groeien. En niet onbelangrijk: de financiële resultaten zijn ook uitstekend. Daarnaast is het ons gelukt om, ondanks onze groei, een platte en slagvaardige organisatie te blijven. Er staat een fantastisch team dat het van mij kan overnemen.”
Aarts: “Toen jij hier directeur werd, was het best spannend of je de ingezette koers zou onderstrepen. Ik was twee jaar eerder aan boord gekomen om van Amvest ook een gebiedsontwikkelaar te maken. Een nieuwe toevoeging voor het bedrijf, want vóór mijn komst lag de nadruk op beleggen en vond projectontwikkeling meer op afstand plaats. Ik vond dat vreemd, want waarom zou je op de bagagedrager gaan zitten, als je zelf kunt gaan sturen? We namen je mee naar Strijp R, dat was toen de eerste echte gebiedsontwikkeling van Amvest.”
Bodewes: “Ik was direct enthousiast. Het paste ook in mijn visie om ons te binden voor de lange termijn. We komen ergens om te blijven, zodat de investering op de lange termijn rendeert. En ik wist dat dankzij de combinatie van beleggen en ontwikkelen Amvest onderscheidende, kwalitatief hoogwaardige duurzame leefomgevingen zou blijven creëren. Ga je dit nog verder verbreden?”
Aarts: “Als ontwikkelaar hebben we de stap gezet naar gebiedsontwikkelaar. Wanneer ik vooruitkijk zie ik dat we dat als belegger ook meer gaan doen. Investeren in gebieden. We voelen ons als ontwikkelaar én belegger echt verantwoordelijk voor de stad en het functioneren van de plek. Dat gaat veel verder dan alleen stenen en woningen. We hebben focus op bereikbaarheid, voorzieningen en leefbaarheid. Hierdoor renderen onze investeringen ook beter. Een hele verandering ten opzichte van mijn komst 13 jaar geleden. Tussendoor kwam er ook nog een fikse crisis voorbij. Was dat een moeilijke periode als directeur van Amvest?”
Bodewes: “Ja. De crisis kwam niet onverwacht, maar afslanking van de organisatie was nodig. Dat kun je rationeel natuurlijk heel goed verantwoorden, maar dat hakt er emotioneel enorm in.”
Aarts: “Waar ben je het meest trots op in je tijd als directeur?”
Bodewes: “Niet direct één ding. Ik ben er wel trots op dat er een dynamische vernieuwende organisatie staat. Dat aandeelhouders zich echt met ons verbonden voelen. Dat we een bedrijf zijn dat een pure lange termijn strategie heeft en dat we daardoor in staat zijn geweest om anticyclisch te investeren. Denk maar eens aan het aankopen van een woningportefeuille voor AEGON van € 250 mln., maar ook de aankoop van de ING-positie op Overhoeks. Daar plukken we de komende jaren de vruchten van. Het vasthouden aan onze visie om zowel belegger als ontwikkelaar te blijven, middenin de crisis, was voor ons vanzelfsprekend. Anderen lieten die combinatie los. Het Living & Care fund is een paradepaardje dat in veel opzichten innovatief is. Ik vind het prachtig dat we aantonen dat we voor kwetsbare groepen kwaliteit kunnen leveren binnen onze bedrijfsmatige context. Een visie ontwikkelen en daarna vasthouden is een ding, er zijn altijd anderen die meer naar de waan van de dag leven.”
Aarts: “Noem eens een voorbeeld?”
Bodewes: “DUIN. Er was in die crisistijd echt een roep om goedkopere en minder kwalitatieve woningen. Wanneer de hele wereld dat roept, moet je stevig in je schoenen blijven staan en vasthouden aan je visie. Dan maar iets langzamer ontwikkelen. Het is de kracht van Amvest om vooruit te kijken. We hebben bij DUIN echt nog een stap extra gezet en het is ons gelukt om een kwalitatief gebied te ontwikkelen.”
Aarts: “Wat ga je allemaal doen wanneer je geen directeur meer bent?”
Bodewes: “Ik ben voorzitter van SWK en ook lid van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing. Er ontstaat natuurlijk ook ruimte om andere dingen te doen. Strategische, innovatieve thema’s blijven boeien. En ik zal iets meer thuis zijn en meer kunnen fietsen. Tot oktober blijf ik nog directeur en tot het einde van het jaar blijf ik betrokken bij Amvest. Niets doen is zeker geen optie.”