Cruquius

Amsterdam

Cruquius is het laatste onontgonnen schiereiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Amvest herontwikkelt het bedrijventerrein tot een nieuw stuk stad aan het water. Een grensverleggende ontwikkeling aan de hand van één A4: de spelregelkaart. Het resultaat: een toekomstbestendige, dynamische wijk. Voor mensen die – net als Amvest – graag een nieuw avontuur in de stad aangaan.

Projectdetails

  • Stad

    Amsterdam

  • Locatie

    Oostelijk havengebied, grootte terrein circa 10 ha

  • Programma

    Gemengd stedelijk gebied: circa 1.500 woningen en circa 14.000 m2 commercieel vastgoed

  • Periode

    2013 – 2024

  • Ontwikkelaar

    Amvest

  • Architecten

    Buro Lubbers, Geurts & Schulze Architecten, Rietveld Architects, Arons en Gelauff, LEVS, KCAP, Rijnboutt

  • Website

    www.cruquius.nl

Aan de wieg van een complete metamorfose

Binnen de ring van Amsterdam en aan het water ligt Cruquius. Een schiereiland met een rijke handelsgeschiedenis. De VOC sloeg hier haar specerijen uit Nederlands-Indië op. Later werd het een industriegebied. In 2007 kocht Amvest op Cruquius het eerste stuk grond. Ondanks de crisis en gemeentelijke bouwstop gingen we daar mee door. Wij geloofden in de metamorfose van het gebied tot een levendig woon-, werk- en recreatiegebied. Vanaf het eerste uur hebben we geïnvesteerd en initiatief genomen. Ons hoofd gebogen over het uitdagende woningvraagstuk van Amsterdam en gezocht naar een combinatie van betaalbare huur- en koopwoningen.

Cruquius, Een grensverleggende ontwikkeling

De vernieuwing van het Cruquiusgebied verloopt anders dan in andere gebieden in Amsterdam. De gemeente heeft niet zelf een stedenbouwkundig plan gemaakt. Ze laat het initiatief en de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars. Amvest heeft samen met de “Stichting Cruquius 2015”, welke destijds een twaalftal zittende bedrijven vertegenwoordigde, in samenspraak met Stadsdeel Oost de spelregelkaart geïntroduceerd. Alle plannen moeten passen binnen de voorwaarden uit de spelregelkaart. Vanaf het begin is Amvest gaan ‘programmeren’ met belanghebbende partijen. Zoals huidige en toekomstige bewoners, omwonenden, bedrijven en de gemeente. Door deze participatie zijn de bestemmingsplannen zonder zienswijzen geaccepteerd en kon de bouw snel beginnen. Kortom, een nieuwe manier van ontwikkelen gebaseerd op wederzijds respect.

Placemaking

Amvest zette Cruquiuseiland op de kaart door tijdelijke bedrijvigheid toe te laten. Zoals een sloepenbouwer, kunstenaars en broedplaatsen. Een schot in de roos was de komst van The Harbour Club. Een restaurant van 2.200 m2 in een voormalige wijnterminal en met een groot terras aan het water. Van de gemeente kreeg het een tijdelijke vergunning voor vijf jaar. Het loopt zo goed, dat het nu een permanente plek heeft gekregen.

Cruquius: Amsterdam aan het water

Cruquius wordt een aantrekkelijk, levendig en daarmee duurzaam gebied. De komende jaren realiseert Amvest hier circa 1.500 woningen. Uiteraard bouwen we met duurzame materialen een minimale footprint. Van uitmuntende isolatie tot groene daken. Van zonnepanelen tot een collectief warmtekoude-opslagsysteem. Ook niet onbelangrijk: om een gezond leefklimaat te garanderen, zijn alle sporen van verontreiniging uit het verleden gesaneerd. In de kwaliteit van de openbare ruimte wordt volop geïnvesteerd. Cruquius krijgt een karaktervolle mix van oud en nieuw. Stijlvolle nieuwbouw gecombineerd met industriële historie en veel groen. Sinds 2018 is het hoofdkantoor van Amvest ook op Cruquius te vinden. Amvest is verantwoordelijk voor de planvoorbereiding, het planologisch proces en de uitvoering.