Delft
Het kenmerkende geelkleurige scheikundecomplex van de TU Delft wordt de aankomende jaren door Amvest en Kondor Wessels herontwikkeld. Het faculteitscomplex aan de Julianalaan was al enige tijd niet meer geschikt voor de gebruiksdoeleinden van de universiteit. Het bijna 3 hectare grote perceel kan hierdoor getransformeerd worden tot een nieuw stuk stad, waar oud- en nieuwbouw een karakteristiek geheel gaan vormen.
Delft
De voormalige scheikundefaculteit van de TU aan de Julianalaan in Delft (3 ha)
Gevarieerd woonprogramma met 300 woningen: zowel grondgebonden als gestapelde woningen. Koopwoningen, sociale huurwoningen, middenhuur woningen en vrije sector huurwoningen. Met parkeergarage voor bewoners, commerciële voorzieningen en deelauto’s.
2020 – 2025
Amvest Development i.s.m. Kondor Wessels Vastgoed
Amvest Development Fund
Cepezed - Barcode Architects
Cepezed - Barcode Architects
Er komt een gevarieerde mix aan woningen voor een brede doelgroep. Een aanzienlijk deel valt in de sociale – of middenhuursegment. Het plan voegt onder andere meer dan 100 grondgebonden woningen toe aan de stad. Een segment waar veel vraag naar is op deze centrale locatie in Delft.
De wijk krijgt een autoluw karakter zonder geparkeerde auto’s op straatniveau. Bewoners en ondernemers kunnen parkeren in de ondergrondse parkeergarage. Het plan voorziet ook in deelauto’s.
Er is goed gekeken naar de cultuurhistorische waarde van de verschillende gebouwen en mede op basis hiervan zijn keuzes gemaakt in wat behouden wordt en waar sprake zal zijn van sloop-nieuwbouw. Zo komen er in de twee vleugels van het oude hoofdgebouw aan de Julianalaan rijwoningen met op de koppen een aantal loftwoningen. In het midden komt horeca met een buurtfunctie, bijvoorbeeld een grand café. Er komt waarschijnlijk ook een kleine supermarkt aangevuld met een paar winkels of andere voorzieningen.
De bestaande bebouwing wordt aangevuld met gestapelde nieuwbouw aan de Michiel de Ruyterweg. In het meer besloten gebied daarachter is veel ruimte voor grondgebonden nieuwbouwwoningen. Het huidige parkje blijft behouden voor de nieuwe bewoners en de buurt.
Direct naast het complex ontwikkelt de gemeente Delft een internationale school. Beide plannen vinden in afstemming met elkaar plaats.
In het gebied zal door middel van bodemenergie en (lucht)warmtepompen duurzame bebouwing worden gerealiseerd. Daarnaast is sprake van een hoog ambitieniveau wat betreft het tegengaan van hittestress, het realiseren van voldoende waterberging en het faciliteren van een omgeving met respect voor biodiversiteit.
De plannen voor Gele Scheikunde passen niet in het huidige bestemmingsplan. Daarom is een procedure om het bestemmingsplan aan te passen getart. In voorbereiding hierop en om te komen tot een breed gedragen plan, hebben al diverse participatierondes over het nieuwe plan plaatsgevonden.
De verwachting is dat in 2023 de bouw van de nieuwe woningen begint met opleveringen omstreeks 2025.