Amvest ontvangt Henri van Abbepenning 2024 voor Strijp R-ontwikkeling

11 november 2024

De Henri van Abbestichting heeft op vrijdag 8 november de Van Abbepenning 2024 toegekend aan Amvest voor haar rol in de herontwikkeling van Strijp R in Eindhoven. Met deze prijs erkent de stichting de inspanningen van Amvest om dit historische Philips-terrein te transformeren tot een levendige woonwijk, met behoud van iconische elementen zoals de leidingenbrug, het spoorwegtracé, en de oude fabrieksgebouwen.

De Van Abbepenning, ontworpen door Olly de Vries-van Abbe, wordt elke twee jaar uitgereikt aan personen of groepen die bijdragen aan het behoud van cultuurhistorisch erfgoed in Eindhoven. De aanpak van Amvest omarmt de historie van Strijp R en heeft een nieuwe, levendige bestemming gecreëerd voor de stad. De Henri van Abbestichting prijst de stedenbouwkundige opzet van het totale plan, met name het groen, het parkeren en de plaatsing van de bouwblokken. De oorspronkelijke inrichting blijft daarbij herkenbaar.

‘Waardering voor erfgoed’

Ralf Peeters, Directeur Projecten bij Amvest, nam de prijs in het Grand Café van Piet Hein Eek op Strijp R in Eindhoven in ontvangst. “Ik ben erg trots dat ik namens Amvest de Van Abbepenning in ontvangst mag nemen. Het geeft blijk van waardering hoe we om zijn gegaan met de historische context van deze voormalige Philipslocatie. Erfgoed en historische context draagt bij aan het creëren van een nieuwe wijk met een eigen unieke identiteit. Door de mix van bestaande gebouwen en historische structuren is er een gewilde wijk ontstaan, waar veel mensen een fijn thuis hebben gekregen.”

 

Herbestemming van historische gebouwen

Strijp R ligt midden in Eindhoven, op bijna 19 hectare historische grond. In 2005, toen Amvest het terrein aankocht, produceerden Philips en LG hier samen nog beeldbuizen. Het stond toen niet als herontwikkelingsgebied bij de gemeente op de kaart. De ligging dicht bij het centrum, maar toch met groen en ruimte, in combinatie met het industriële erfgoed, bood echter kansen voor een woonwijk met een heel eigen karakter. Amvest voorzag een mix van nieuwbouw en een nieuwe bestemming voor oude, industriële panden. Op Strijp R zijn in de periode 2011 tot en met 2020 ongeveer 500 woningen gebouwd, waarvan 440 eengezins huur- en koopwoningen.

 

Dat Strijp-R ooit het centrum van de beeldbuisproductie was blijft zichtbaar aan de herbestemming van historische gebouwen en relicten. Zo zijn iconische elementen behouden gebleven, zoals de leidingenbrug, het spoorwegtracé en de oude fabrieksgebouwen. De loopbrug tussen de verdwenen beeldbuizenfabriek en het voormalig laboratorium van de glasfabriek is getransformeerd tot woning.