CRUQUIUS 1.1 WINT DE AMSTERDAMSE ZUIDERKERKPRIJS 2018

14 december 2018

Amvest heeft samen met Geurst & Schulze Architecten de Zuiderkerkprijs 2018 gewonnen met het project Cruquius Kavel 1.1. “Het waren juist de eenvoud en trefzekerheid van dit project die de jury de adem benam.” valt in het juryrapport te lezen.

De gemeente Amsterdam reikt jaarlijks de Zuiderkerkprijs uit voor bijzondere, duurzame woningbouw in de hoofdstad. De jury bestaat uit een – jaarlijks wisselend – team van drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. Deze hadden de uitdagende taak om uit tien voorgeselecteerde projecten drie nominaties te halen en vervolgens één winnaar te kiezen.

"Cruquius 1.1 is het schoolvoorbeeld van ‘hoe je het vak moet uitoefenen’"

De prijs werd toegekend aan Cruquius Kavel 1.1, ontworpen in opdracht van Amvest door Geurst & Schulze Architecten en gebouwd door Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen. “Cruquius Kavel 1.1 is het schoolvoorbeeld van ‘hoe je het vak moet uitoefenen,’” volgens het juryrapport. En: “Torenhoog wooncomfort, maniakale passie en vakmanschap tot in ieder detail kenmerken Cruquius Kavel 1.1. Van uitstekende materiaaltoepassingen en prachtige positionering tot aan strakke plattegronden en een perfecte aansluiting op de omgeving. De jury is ervan overtuigd dat over twintig jaar iedereen in dit gebouw, op deze plek nog steeds helemaal fantastisch woont.”

Behalve Cruquius Kavel 1.1 maakten de Amstel Tower en de Roze Hallen kans op de Zuiderkerkprijs 2018.

OVER CRUQUIUS

Cruquius kavel 1.1 ligt in het hart van een nieuwe wijk in wording in het Oostelijk Havengebied. Het woonblok markeert de start van de gebiedsontwikkeling op het Cruquius-eiland waar Amvest op een voormalig industrieterrein een woon-werkgebied ontwikkelt. Amvest heeft zelf onlangs haar kantoor op deze plek gevestigd.

De gemeente hanteert voor dit gebied een spelregelkaart waarbinnen plannen in een hoge mate van vrijheid en zonder welstandstoets ontwikkeld mogen worden.

Meer weten over het project Cruquius? Lees de volledige projectomschrijving of bezoek de projectwebsite www.cruquius.nl