Floriade

Almere

Met de ambitie om een groene stadswijk te ontwikkelen is Amvest met Dura Vermeer begonnen aan de ontwikkeling van het Floriadeterrein in Almere. Een belangrijke én uitdagende klus, want hier komt een woonwijk die antwoord geeft op de vraag: hoe creëer je een gezonde en duurzame stad?

Projectdetails

  • Stad

    Almere

  • Locatie

    Floriadeterrein, tegenover het stadscentrum, aan de andere kant van het Weerwater en aan weerszijden van de A6

  • Programma

    De Floriade Expo in 2022 én de woonwijk Hortus met 660 woningen en 42.000 m2 voorzieningen

  • Periode

    2018 – 2026

  • Ontwikkelaar

    Ontwikkelcombinatie Amvest Dura Vermeer

  • Website

    Hortus.nl

De Groene stad

Steeds meer mensen trekken naar de stad. Dat brengt grote maatschappelijke en stedenbouwkundige vraagstukken met zich mee. Hoe ga je om met groen in de leefomgeving? Hoe wordt de stad energiezuinig? Kun je in de stad ook een gezonde leefstijl stimuleren en ruimte voor voedselvoorziening creëren? Stuk voor stuk boeiende en uitdagende vraagstukken.

Na het winnen van een tender, uitgeschreven door de gemeente Almere, is gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest – in een ontwikkelcombinatie met Dura Vermeer – gestart met de ontwikkeling van de Floriade in Almere. Het doel: hier een groene stadswijk neer te zetten die antwoord geven op de grote stedelijke uitdagingen van de toekomst.

Een groene start

De woonwijk Hortus wordt uiteindelijk een prachtige, duurzame en bloeiende wijk, met een gezonde mix van (sociale) huur- en koopwoningen. Hier is plek voor iedereen. Rust, ruimte en groen krijgen de absolute voorrang. De connectie met bos, groen en water is overduidelijk wanneer je de indeling van bovenaf bekijkt. En wat bovendien bijzonder is: deze woonwijk gaat van start in een weelderig groene setting. Want aan de basis ligt de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022, het perfecte begin voor een groene stadswijk.

Winy Maas tekende het stedenbouwkundige plan met veel ruimte voor planten en bomen. Het gebied is ingedeeld in blokken; de zogenaamde gridstructuur. Elk blok wordt omzoomd door een groene strook met planten en bomen: het arboretum – de alfabetisch geordende plantenbibliotheek. De beplanting wordt voor een belangrijk deel gedoneerd door de Nederlandse tuinbouwsector en deze groene oase blijft ook na de expo bestaan.

Ruimte om innovatieve ideeën te laten bloeien

Behalve het groen is er ook veel aandacht voor voedinggezondheid en energie – samen met het living lab de pijlers van het thema ‘Growing Green Cities’ van de gemeente Almere. Zo onderzoeken Amvest en Dura Vermeer systemen die sturen op energiebehoefte en onderlinge uitwisseling. Is het mogelijk om de energie die een huis te veel opwekt te leveren aan een woning waar er juist behoefte is? Er komt ruimte voor bewoners om zelf eten te verbouwen. De wijk wordt autoluw met de parkeerfunctie ingepast in het groene landschap. Zo blijft de wijk rustig en is er ruimte voor beweging. Dit en nog veel meer innovaties vormen de bouwstenen die bijdragen aan het doel: een duurzame en gezonde stad.

Herbestemming

De aanleg van de Floriade en woonwijk in één heeft nog meer bijkomende voordelen. Al vanaf de tekentafel kunnen de infrastructuur van rioleringen, tot wegen, bruggen, kabels en leidingen, maar ook innovaties en voorzieningen voor de toekomstige woonwijk worden ingebouwd. Dit is namelijk niet alleen nodig voor de wereldtentoonstelling, maar ook voor de 660 woningen die er worden gerealiseerd. Dat is één van de redenen dat Amvest dit project in een ontwikkelcombinatie doet met Dura Vermeer, die als bouwer en civiele aannemer ook bij eerdere Floriades betrokken is geweest. De ambitie: dat hier straks een groene stadswijk verrijst met een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit.